Blog

Ako často meniť uteráky a osušky?

Prečítate za 4 minúty

Uteráky, osušky a kuchynské utierky sú súčasťou našich každodenných úkonov. Zamysleli ste sa niekedy nad tým, koľko baktérii sa v týchto texíliach môže nachádzať? Ak sa chcete vyhnúť rôznym nepriaznivým kožným a alergickým reakciám, plesniam a infekciám, mali by ste sa o uteráky aj patrične starať, aby boli pre vás nezávadné a predovšetkým hygienické. Riaďte sa našimi odporúčaniami a nemusíte sa ničoho obávať.

Uteráky na ruky

V kúpeľni vám visí niekoľko osušiek ale väčšinou iba jeden uterák na ruky. Používa ho celá rodina počas celého dňa. Aj keď sa môže zdať čistý v domnienke, že si doňho utrieme ruky po umytí, nie je to presne tak. Už po jednom dni je zdrojom baktérii a plesní. Zdieľaný uterák sa odporúča prať každý deň na minimálne 60 stupňov. Ak predsa len máte svoj vlastný uterák na ruky o ktorý sa nedelíte, dajte ho do práčky aspoň dvakrát týždenne.

Osuška

Sprchovať by sa malo každý deň a to znamená, že osušku používame denne. O tú sa väčšinou nedelíme, však? Ide o citlivú záležitosť, keďže tak ako aj v posteľnej bielizni, aj na osuške zanechávame odumreté bunky z našej kože. Najideálnejšie je, ak máme jednu vyhradenú na bežné každodenné sprchovanie, a druhú na sprchovanie po náročnom fyzickom úkone alebo športe.

Dôležité je nechať osušku po sprchovaní poriadne uschnúť. V lete odporúčam zavesiť a vyvetrať vonku na šnúre, a v zime na vyhrievanom radiátore. Ak vám osuška začína zapáchať, je to signál že sa plesne a baktérie začali vo veľkom rozmnožovať. Každopádne, aj keď ešte nezapácha ale skôr vonia po sprchovom géle, odporúčam meniť ju po troch až štyroch použitiach. Perte na minimálne 60 stupňov.

Kuchynské utierky

Najlepšie by bolo ak máte vyhradenú kuchynskú utierku na osušenie riadu, druhú na prípadne utretie rúk po umývaní riadu, a tretiu na utieranie stola a kuchynskej dosky. Okrem toho, že je to tak oveľa hygienickejšie, vyhnete sa nepríjemnostiam, ako keď potrebujete osušiť riad a na utierke je zaschnuté jedlo. Pri kuchynských utierkach, ako pri všetkom ostatnom platí, keď to zapácha a má to škvrny, je čas na práčku. Každopádne odporúča sa vymeniť ich aspoň raz týždenne, a prať na minimálne 60 stupňov. Kuchynské utierky, ktoré slúžia skôr na dekoráciu, stačí meniť raz mesačne.

Uteráky, osušky a kuchynské utierky nemiešame v práčke s ostatnými textíliami, ale perieme osobitne. Ak vlastníte špeciálne bambusové froté uteráky, osušky z egyptskej bavlny, bavlnené, antialergické alebo iné, ktorých odporúčané pranie je len na 40 stupňov aby sa nepoškodili, perte ich radšej častejšie a pravidelnejšie. Pranie na šesťdesiatke je pri týchto textíliách bezpečnejšie, pretože zabíja baktérie a nežiaduce škodliviny.

Aj pri výbere týchto textílii odporúčam investovať do produktov s OEKO-TEX certifikátom. Takéto označenie znamená, že výrobok spĺňa najprísnejšie medzinárodné kritéria pre kvalitu a zdravotnú nezávadnosť. Všetky materiály a výrobky s OEKO-TEX certifikátom prešli prísnymi testami na prítomnosť chemických látok, sú teda bezpečné. Taktiež spĺňajú vysoké humánno-ekologické štandardy.

Čo sa žehlenia týka, aj keď si myslíte, že uteráky a osušky stačí len pekne poskladať a uložiť do skrine, nie je to postačujúce. Žehlenie nám taktiež napomáha k hygienickej starostlivosti a to tým že sa zbavuje baktérií, ktoré aj pranie v práčke prežili.

Copyright Noezon.sk © 2009 - 2024