Blog

Ako kombinovať farby a vzory v interiéri?

Prečítate za 4 minúty

Pri obliekaní si dávame pozor na to, či jednotlivé farby a vzory ladia. Správnou kombináciou vieme docieliť vizuálne zoštíhlenie postavy, ale môže to dopadnúť aj menej šťastne. Podobne je to aj so zariaďovaním interiéru. Vkus sa u každého z nás odlišuje. Pestré alebo neutrálne, farebné alebo monochromatické, teplé či studené? Proti gustu žiaden dišputát.

Ladíme farby

Farby vplývajú na naše emócie a dokážu navodiť pocit chladu, tepla, radosti aj melanchólie. Ovplyvňujú našu psychiku viac ako si myslíme. Zvolenou kombináciou môžu v interiéri pôsobiť chaoticky alebo naopak úhľadne a čisto. Farebné spektrum nám ponúka obrovské možnosti ako ich zladiť.

V prvom rade si zvolíme akej farby budú steny a podlaha, potom riešime nábytok a nakoniec doplnky, ktoré vytvárajú atmosféru. Pri výbere prevládajúcej farby sa rozhodnite či stavíte na teplejšie alebo chladnejšie odtieňu. Teplé farby sú energické a navodzujú pohodu a útulnosť. Studené farby sú priestranné, vytvárajú pocit pokoja a pomáhajú sústrediť sa.

Skúste ladenie tón v tóne, ktoré je nadčasové a nikdy nevyjde z módy. Navodí pokojnú a ukľudňujúcu atmosféru. Osvedčenou klasikou je neutrálna biela, ktorá poskytuje perfektný základ pre doplnky sýtych a iskrivých farieb.

Ak ste skôr odvážnejší typ a máte radi ak miestnosť hýri farbami, riaďte sa určitými odporúčaniami. V spálni by mali prevládať pokojné a utlmujúce farby, pretože miestnosť slúži predovšetkým na spánok, relax a odpočinok. Vedeli ste, že v spálni trávime približne až tretinu nášho života? Vyvarujte sa teda sýtym a agresívnym farbám, ale stavte na neutrálne pastelové odtiene. Centrom spálne je posteľ. Ak preferujeme farebnejšiu posteľnú bielizeň, tá sa nám bude dobre kombinovať s neutrálnymi stenami a závesmi.

Pre dosiahnutie príjemného a elegantného dojmu v obývačke zvoľte svetlejšie pastelové steny alebo ostaňte verní klasickej bielej. V kuchyni sa smelo môžete vyhrať s farbami, ale odporúčam vybrať si z teplého spektra farieb. V kúpeľni sme z praktických dôvodov verní nadčasovosti a volíme zemité a neutrálne farby. Obklad v kúpeľni až tak často za život nemeníme, však? Tak nech tam to stále ladí s rôznymi trendovými doplnkami, ktoré sa každoročne menia.

Ak uprednostňujete excentrický štýl, odporúčam vyberať si zo vzorkovníkov s rôznorodou škálou farieb. Ak riešite veľké plochy ako sú steny, nechajte kombináciu farieb na rady odborníka. Svetlé farby budú vyzerať skvelo v malom byte, ktoré opticky rozšíria miestnosť. Vo veľkých izbách kľudne zvoľte tri steny neutrálne a jednu kontrastnú farebnú alebo vzorovanú.

Motívy a potlače

Momentálne je trendové mixovať vzory jedna radosť. Doladiť ich aby to vyzeralo esteticky, až také ľahké nie je. Ak ste nerozhodný typ použite vzorované veci v textíliách, ktoré často vymieňate ako napríklad posteľná bielizeň, deka, závesy, uteráky v kúpeľni a v kuchyni, obliečky na vankúše, a podobne.

Ideálna je kombinácia veľkých vzorov s malými. Napríklad na gauč s malým vzorom dajte vankúše s veľkým. Veľké vzory umiestine tam, kam chcete prilákať pozornosť. Ak sa vám niektorý vzor veľmi páči, ale nie ste si istý či vám bude ladiť s ostatnými prvkami, skúste ho vybalancovať s jednofarebnou dekoráciou v dominantnej farbe vzoru.

Najjednoduchšie sa vzory a farby kombinujú na bielom základe. Ak preferujete minimalizmus zvoľte si monochromatické vzory. K vzorovanému nábytku volíme jednofarebné doplnky a naopak. Kombinácii je veľa a pravidlá žiadne. V konečnom dôsledku ide o váš interiér, ktorý si vytvárate podľa vašich kritérii.

Copyright Noezon.sk © 2009 - 2024