Blog

Ako si vybrať obrus na stôl?

Prečítate za 3 minúty

Obrusy sú neoddeliteľnou súčasťou interiéru, a preto by ich výber nemal byť len minútovou záležitosťou. Okrem toho že sú dekoratívnym prvkom, slúžia aj na ochranu stola pred poškodením a opotrebením. Pri jeho výbere zohľadňujeme celkový dizajn miestnosti. Obrus slúži k navodeniu pokojnej a útulnej domácej atmosféry.

Materiál a farby

Aj obrus prispieva k dosiahnutiu požadovaného vizuálneho efektu. Do menších izieb voľte jemnejšie a neutrálne farby, ktoré miestnosť krásne presvetlia. Veľký priestor si zasa žiada excentrickosť. Rozmer obrusu si volíme v závislosti od stola, ktorý môže byť štvorcový, obdĺžnikový, okrúhly, oválny, a teda ho prispôsobíme.

Kedysi sme si dávali záležať aby presahoval stôl aspoň tých 25 centimetrov. V dnešnej dobe je interiérový dizajn skôr uvoľnenejší, vyhýbame sa zaužívaným pravidlám. Bavlnené obrusy postupne nahradili polyesterové. Vyžadujú si oveľa ľahšiu údržbu, a aj po niekoľkonásobnom praní si zachovávajú sýte farby a pevnosť materiálu. Vzory a potlače si vyberáme na základe udalosti a celkovej atmosféry miestnosti. Provence obľúbenci siahajú po žakárových obrusoch a motívoch levandule. Romantickým dušiam lahodia kvetinové obrusy. K vidieckemu štýlu sa hodia perníkové srdiečka.

Obrus do kuchyne a jedálne

Praktickosť polyesterového obrusu oceníte najmä v kuchyni, keďže častejšie podlieha znečisteniu. V našej ponuke nájdete funkčné obrusy, ktoré neprepúšťajú špinu a sú vodeodolné. Ako stvorené do kuchýň a jedální. Čo sa týka vzorov, kľudne siahnite po veselých motívoch a pestrých farbách, ktoré navodia príjemnú atmosféru a dodajú kuchyni ten správny šmrnc. Dokonca si môžete obrus zladiť s kuchynskými utierkami, chňapkou a zásterou. Inšpirujte sa našou ponukou.

Obrus do obývačky

Obrus v obývačke by mal plniť skôr dekoratívny charakter k zútulneniu priestoru. Na konferenčný stolík sa hodia menšie obrusy alebo stolové behúne. Ide o prvok, ktorý často vymieňame, preto si môžete dovoliť podliehať aktuálnym trendom. Taktiež vzory môžu súvisieť s prebiehajúcim ročným obdobím.

Obrus na sviatočnú príležitosť

Sviatočný obrus by mal byť dlhý, najlepšie až po zem a stavne na kvalitnejší materiál. Farbu si volíme v súlade s dekoráciami, ktoré sa použijú pri zdobení sviatočného stola. Následne ho môžeme kombinovať aj s prestieraním. Správne prestretý stôl ovplyvňuje nielen vnímanie celkovej atmosféry ale aj servírovaného jedla. Najideálnejšie je staviť na klasickú bielu alebo neutrálnu farbu a nechať vyniknúť naaranžované dekorácie a samotné jedlo.

Údržba

Súčasťou každého obrusu by mal byť štítok so symbolmi správnej údržby, ktorými by sme sa mali riadiť. Avšak odporúčam prať na nízkej teplote a pozvolne sušiť. Taktiež je potrebné nastaviť si žehličku na nižšiu teplotu pred žehlením. Správnou údržbou prispejeme k dlhšej životnosti nášho obrusu.

Copyright Noezon.sk © 2009 - 2024