Blog

Bývanie s nádychom “retro”

Prečítate za 2 minúty

Interiér zariadený v štýle retro na mnohých z nás vplýva nostalgicky. Zariadenie je ovplyvnené minulosťou, ale nie dávnou históriou. Nemýľme si retro s vintage štýlom, ktorý zodpovedá kvalite, a so zrejúcim časom získava na hodnote. Retro pripomína obdobie päťdesiatych až sedemdesiatych rokoch minulého storočia. Pomocou bytových doplnkoch a s citom pre kombináciu si ho vieme vykúzliť aj u nás doma. Nalaďme sa na retro frekvenciu.

Sýte farby a divoké vzory

Bývanie v štýle retro hýrilo pestrými farbami aj divokými vzormi. Atmosféra interiéru bola energizujúca a nechýbal abstraktný akcent. K najpopulárnejším farbám patrila tmavo hnedá, olivovo zelená, červená, žltá a horčicová. Farebnú paletu dopĺňali florálne a geometrické vzory.

V izbách dominovalo linoleum, šachovnicová podlaha a nechýbali ani kvety, živé aj umelé. Kuchyňu spestrili gumené obrusy a veľké nástenné hodiny, v obývačke pestrofarebné vankúše, v spálni lávová lampa, a na dverách viseli korálky. Podlaha bola pokrytá priestranným pestrým kobercom posiatym rôznorodými vzormi. Retro predstavuje nekombinovateľné kombinácie. Môžeme ho zhodnotiť ako odvážny štýl bývania.

Retro inšpirácie v modernom prevedení

Svetový interiérový dizajnéri sa v súčasnosti snažia zakomponovať retro prvok v podobe detailov. Geometrická tapeta pokrývajúca len jednu stenu, vzory na bytových textíliách sú minimalistické, a pre akcent použijú len jeden kus nábytku v ikonickom štýle.

Citlivo kombinujú bytové doplnky a textílie s moderným zariadením. Jednoduchý spôsob ako vniesť retro štýl do vášho bývania je správny výber farieb. Stavte na vysoký kontrast ako napríklad čierno-biela kombinácia, čierno-červená a modro-oranžová. Detaily robia celok.

Retro éru znázorňuje aj zmes rôznych textúr ako je drevo, plasty a vinylové materiály. V dnešnom modernom svete si zariaďovanie obydlia v retro štýle vyžaduje určitú dávku odvahy. Nie každý z nás má cit pre kombinovanie odvážných farieb a vzorov, ktoré sú pre túto éru kultové.

Copyright Noezon.sk © 2009 - 2024