Blog

Chcete spať ako v bavlnke? Investuje do kvalitnej posteľnej bielizne

Prečítate za 5 minút

Zdravý a pokojný spánok je pre náš organizmus a fungovanie nesmierne dôležitý. Potrebujeme ho na zregenerovanie tela a mysle. Dobíjame si ním predsa “baterky”. Ku kvalitnému spánku nám pomáha výber matraca, ale aj samotná posteľná bielizeň. Je v bezprostrednom kontakte s našou pokožkou, a preto jej výber by sme nemali brať na ľahkú váhu.

Na súčasnom trhu, či už v kamenných obchodoch alebo na internete, nájdeme posteľnú bielizeň rôznych farieb, vzorov a materiálov. Výber samozrejme závisí hlavne od našich osobných preferencií. Niekto si dá záležať aby ladila s interiérovým dizajnom spálne, iní zasa preferujú kvalitu.

Na materiály záleží

Pri výbere materiálu by sme sa mali rozhodovať podľa toho, ako vplýva na našu pokožku. Umelé látky môžu vyvolať alergickú reakciu, hrubé materiály nie sú vhodné v lete, a podobne. Všetky faktory ovplyvňujú kvalitu nášho spánku. Najčastejším materiálom, z ktorého sa posteľné obliečky vyrábajú je bavlna. Ide o prírodné vlákno rastlinného pôvodu, ktoré sa získava z kríka bavlnovníka.

Najväčšími svetovými producentmi bavlny sú Čína, USA, India a Pakistan. Na výrobu posteľnej bielizne sa často používa mercerizovaná bavlna. Ide o druh upravenej bavlnenej priadze mechanickým a chemickým spracovaním. Pri tomto procese sa jednotlivé ploché vlákna bavlny zaguľatia, a materiál získava ušľachtilý lesk. Za najkvalitnejšie sú považované dlhovláknové druhy bavlny označované ako “mako” alebo egyptská bavlna. Pestovateľské podmienky sú náročnejšie, a to sa odráža aj do výslednej ceny.

Dôležitá certifikácia

Pri kúpe posteľnej bielizne treba brať ohľad na to, či výrobok podlieha kontrole výroby s certifikátom OEKO-TEX Standard 100. Týmto certifikátom sú označované materiály a výrobky, ktoré spĺňajú prísne medzinárodné kritériá týkajúce sa kvality a zdravotnej nezávadnosti. Všetky materiály a výrobky takto označené, sú pre nás a životné prostredie bezpečné. Znamená to, že prešli všetkými možnými testami na chemické látky a alergény.

Spánok ako v bavlnke

V slovenských spálňach sa najčastejšie stretávame s bielizňou z hladkej bavlny, saténové, krepové alebo flanelové posteľné obliečky. Látka utkaná z hladkej bavlny je jemná, priedušná a ľahko odvádza pot. Odporúča sa používať po celý rok, no najviac ju oceníte v lete.

Táto látka sa často potláča pigmentovými alebo reaktívnymi farbami. Toto farbivo preniká hlbšie do vlákna bavlny. Výsledkom sú sýte odtiene, ktoré vydržia pestré aj po viacerých praniach. Čoraz väčšiu popularitu si získavajú aj obliečky s fototlačou, čo je vlastne aplikácia fotografií na látku.

Na Slovesku je bežným rozmerom obliečok na paplón 140 cm šírka x 200 cm dĺžka, a pri obliečkach na vankúš 70 cm výška x 90 cm šírka. Posteľné prádlo sa najčastejšie zapína na gombíky, no obľubu si získava aj zipsové zapínanie. Pri rozhodovaní treba zvážiť aj škody, ktoré môžu vzniknúť pri odtrhnutí gombíka, alebo zaseknutom zipse. Gombík sa dá ľahko prišiť, pri zipse je to už náročnejšie. Ide o spojenie dvoch materiálov, ktoré spolu nemusia súladiť. Pri praní sa okolie zipsu môže zvlniť.

Krepové posteľné prádlo je ušité zo 100% bavlny so zvlneným povrchom. Vzniklo to procesom aplikovania roztoku hydroxidu sodného na povrch látky, ktoré sa po zasiahnutí roztokom takzvane pokrčí. Krepová posteľná bielizeň môže mať zo začiatku drsnejší povrch, ktorý sa po opakovanom praní zjemní. Výhodou týchto obliečok je to, že ich nemusíte žehliť.

Saténové posteľné prádlo nemá nič spoločné s kĺzavým saténom. Táto látka je vyrobená špeciálnym tkacím procesom z najkvalitnejšej egyptskej bavlny. To sa samozrejme odráža na výslednej cene hotového produktu. Látka je hebká a elegantne lesklá. Bavlnený satén je savý a nesmierne mäkký.

Na trhu je dostupný aj satén, vyrobený z polyesteru, alebo rôznych kombinácií syntetických vlákien. Takýto materiál sa často zaťahuje, a vznikajú na ňom nepekné zádery. Umelý satén je ľahko rozpoznateľný už podľa nízkej ceny. Jeho vlákna majú nízku savú schopnosť. Ak sa počas spánku často potíte, nad touto variantou sa radšej ani nezamýšľajte.

Flanelové obliečky s jemne chlpatým povrchom krásne hrejú, teda sú ideálne hlavne v zime. Obliečky sú ľahké a na dotyk príjemné. Flanel je druh jemnej mäkkej bavlnenej tkaniny. Tento materiál je jednoduchý na údržbu a výhodou je, že ho nemusíte žehliť.

Posteľnú bielizeň sa odporúča meniť aspoň raz týždenne, je to však individuálne. V posteli sa počas spánku hromadia odumreté časti našej pokožky. Niekto sa počas spánku intenzívne potí, a tak vytvára ideálne miesto pre množenie roztočov. Z hygienických dôvodov a samozrejme aj pre ten úžasný pocit večer si ľahnúť do čistých voňavých obliečok, vám odporúčame meniť posteľné prádlo čo najčastejšie.

Copyright Noezon.sk © 2009 - 2024