Blog

Slovenský interiér po “škandinávsky”

Prečítate za 2 minúty

Severský štýl patrí k najobľúbenejším štýlom v interiérovom dizajne. Je nadčasový, večne moderný, a napriek tomu v ňom prevláda domáca atmosféra. Izby pôsobia čisto, upratane, a všetko má svoje miesto. Škandinávsky interiér sa vyznačuje presvetlenými izbami s bielym alebo neutrálnym zariadením. K tomu si predstavte mäkké koberce, huňaté deky a decentné dekoratívne vankúše.

Kombinácia bielej, sivej a dreva

Presne takéto zoskupenie farieb je typické pre severský štýl bývania kde prevláda čistý dizajn a jednoduché línie. Veľké okná so závesmi z ľahkých textílii a najlepšie z prírodných tkanín. Severania si radi navodzujú príjemnú a upokojujúcu atmosféru. Počuli ste už o “hygge” čo v preklade znamená “cítiť sa dobre”? Presne to vystihuje škandinávsky interiér, ktorý dýcha pokojom a harmóniou. “Scandi” bývanie je v prvom rade inšpirované prírodou.

Škandinávsky minimalizmus

Neutrálny základ dopĺňajú bytovými doplnkami, ktoré by mali byť decentné a skôr monochromatické. Radšej nechajte vyniknúť pár dominantných kúskov, aby celý koncept nevyzeral “preplácane”. V doplnkoch sa odviažu sýto žltou, horčicovou alebo modrou farbou. Taktiež je pre nich typická klasická čierno-biela kombinácia.

Severania obľubujú sviečky, deky a vankúše. Milujú textílie do ktorých sa môžu poriadne zababušiť počas dlhých zimných dní. Prevládajú vlnené, pletené a kožené prvky. Objaví sa aj teplá kožušinka. Z kobercov majú najradšej ručne tkané behúne.

Menej je viac

Presne to vystihuje “scandi” štýl bývania. Ak budete mať okolo seba menej zbytočných vecí budete sa cítiť voľnejšie a pokojnejšie. Príliš veľa vecí rôznych tvarov a farieb v našej mysli evokuje chaos. Viete čo robia severania na začiatku každého roka? Vyhodia alebo darujú všetko čo za celý predošlý rok ani raz nepoužili. Možno by sme sa mali od nich okrem interiérového dizajnu inšpirovať aj touto skutočnosťou.

Copyright Noezon.sk © 2009 - 2024