Blog

Aj syntetická priadza má svoje výhody

Prečítate za 5 minút

O supervlastnostiach prírodných vlákien sa toho popísalo veľa, no čo taká syntetická priadza? Aj tá môže byť skvelým partnerom pre váš ďalší tvorivý projekt. Nechajte sa inšpirovať naším výberom. Na dnešnom zozname nájdete akryl, polyester či nylon.

Syntetické vs. prírodné

Prírodné vlákna ponúkajú rôzne benefity. Udržujú teplo, odvádzajú vlhkosť, sú antibakteriálne, obsahujú UV faktor a niektoré sú dokonca ohňovzdorné. Pôvod jednotlivých vlákien určuje ich štruktúru a tiež to, aké budú pevné, odolné, či budú/nebudú plstnatieť alebo žmolkovať sa. Práve spomínané vlastnosti, takisto aj spôsob spracovania danej priadze, sa podpisujú na jej výslednej cene.

Syntetické vlákna sú cenovo dostupnejšou alternatívou. Ich trvanlivosť, pevnosť a odolnosť oceníte najmä pri častom nosení a praní. Syntetická priadza zaujme aj atraktívnym farebným prevedením.

Akrylová priadza

Ide o syntetické vlákno, ktoré je, podobne ako väčšina plastov, vyvinuté z ropy. Vzhľadom pripomína vlnu, avšak nemá termoregulačnú schopnosť - nie je priedušné a neodvádza telesnú vlhkosť. Jeho výhoda je však v ľahkej údržbe. Akrylová priadza je zároveň na dotyk jemná, hladká, mäkká a pri kontakte s pokožkou neškriabe. Práve preto sa väčšina kombinovaných priadzí vyrába tak, že prírodné vlákno tvorí vnútornú časť a to syntentické ho obklopuje.

Akrylová priadza sa s obľubou využíva pri tvorbe detských úpletov, ktoré sa musia častejšie prať a vydržať aj väčšiu záťaž. Kvalitnú akrylovú priadzu nájdete u výrobcov, ako sú YarnArt, Schachenmayr, Himalaya či Madame Tricotte Paris.

Ak hľadáte niečo špeciálne, vyskúšajte si vytvoriť úplet z prémiového akrylu, ktorý obsahuje napríklad priadza Nako Elit Baby. Elit Baby je určená na háčkovanie a pletenie pre najmenších drobcov do troch rokov. Je veľmi jemná a nedráždi pokožku pri nosení. Vyznačuje sa antipílingovou úpravou, vyhnete sa tak nepríjemnému žmolkovaniu odevu. Prémiové priadze vyrobené z akrylu majú certifikát OEKO-TEX standard 100 - class 1. V praxi to znamená, že sú vhodné aj pre deti od 0 rokov.

Polyesterová priadza

Polyester je súhrnné označenie viacerých polymérových vlákien. Ide o materiál, z ktorého sa vyrábajú aj PET fľaše. V súčasnosti sú polyesterové vlákna čoraz častejšie vyrabáné recykláciou z odpadových fliaš. Pre ekológiu je to veľké plus, to ale neznamená, že môžeme tieto vlákna označovať za ekologický materiál.

Polyester je pružný, pevný, odolný a rýchloschnúci. Aj pri častom praní si zachováva svoje kvality, a to je tiež dôvod, prečo je v textilnom priemysle obľúbený. Okrem toho odoláva slnečnému žiareniu a je pomerne lacný. S obľubou sa využíva pri výrobe detských priadzí. Treba však pamätať na to, že stále ide o syntetický materiál, ktorý je nepriedušný a neodvádza vlhkosť z tela.

Medzi favoritmi z mikropolyesteru nájdete ženilkovú priadzu Himalaya Dolphin Baby, ale aj priadze od značky Alize, ako sú mäkučká Softy Plus či milovaná Puffy s predpripravenými očkami.

Himalaya Dolphin Baby je unikátna svojím zložením aj spôsobom výroby. Vybrať si môžete z viacerých variantov, ktoré sa líšia hrúbkou i farebným prevedením. Alize Softy Plus patrí takisto k ženilkovým akrylovým priadzam. Ide o hrubšiu verziu priadze Softy. Táto priadza je huňatá, jemná a na dotyk pripomína plyš.

ID11124
Alize Puffy 100g 9m
Zľava Na sklade
Od 2.09 €
75 variánt

Polyamidové alebo nylonové vlákna

Veľmi pevné a odolné syntetické vlákno, ktoré je neodmysliteľnou súčasťou ponožkových priadzí. Nylon je ľahký, príjemný na nosenie, avšak neodvádza vlhkosť. Pre posilnenie dobrých vlastností sa preto najčastejšie kombinuje s vlnou.

Viskóza

Viskóza nie je syntetické, ale umelé vlákno. Vzniká úpravou prírodného vlákna, ktoré poznáme pod názvom celulóza alebo buničina. Často jej dávajú prívlastok umelá bavlna. V správnej kombinácii s inými materiálmi nadobúda jemnosť a mäkkosť. Výsledným úpletom dodá jemný lesk.

Copyright Noezon.sk © 2009 - 2024