Blog

Aká priadza je vhodná na jeseň a zimu?

Prečítate za 4 minúty

Príroda sa pomaly ukladá na zimný spánok, dni sú sychravejšie, noci chladnejšie. Presúvame sa do interiérov a viac času venujeme svojim koníčkom. Pletenie a háčkovanie sa odjakživa spájali s chladnými mesiacmi. Či už ste začiatočník, alebo tvoríte dlhšie, máme pre vás šikovný manuál. Akú priadzu zvoliť na jesenné a zimné úplety?

Merino vlna

ID18583
2.69 €

Merino vlna má viacero super vlastností, vďaka ktorým je voľbou číslo jeden v každom ročnom období. Táto najjemnejšia ovčia vlna pochádza z vyšľachtených oviec žijúcich najmä v Austrálii a na Novom Zélande. Merino vlákna sú duté, a preto pôsobia ako termostat. Bránia prieniku vonkajšieho vzduchu k pokožke, pomáhajú udržiavať teplo a odvádzajú telesnú vlhkosť.

Aj napriek tomu, že je vlákno nasiaknuté, ostáva suché. Merino vlna “nehryzie” na pokožke počas nosenia. Je hypoalergénna, antibakteriálna a poskytuje vysokú UV ochranu. Merino sa hodí aj pre alergikov a malé deti, nevyžaduje si časté pranie. Ak ju už musíte vyčistiť, odporúčame prať ručne a sušiť pozvoľna.

Na pletenie pre bábätká vyskúšajte vlnu Baby Merino od značky Drops, ktorá je vhodná pre citlivú pokožku. Je opatrená úpravou Superwash - zvládne časté nosenie a pranie.

Klasická ovčia vlna

Stopercentná ovčia vlna oplýva rovnakými superlatívami ako merino vlna. Oba druhy sú ideálne na jesenné a zimné úplety. Ovčia vlna je termoregulačná, antibakteriálna, poskytuje vysokú UV ochranu. Takisto je ekologická a odolná voči opotrebovaniu. Od merino vlny sa odlišuje tým, že obsahuje lanolín, ktorý môže vyvolať alergickú reakciu. Pri nosení môžete mať pocit nepríjemného “škrabania” na pokožke.

Kvalitná vlna sa získava aj zo srstí iných zvierat, ako sú napríklad kozy, králiky či ťavy. Mohérové vlákna z angorskej kozy majú podobné vlastnosti ako ovčia vlna - sú však jemnejšie, vzdušnejšie a nemajú tendenciu plstnatieť. Mohér neobsahuje lanolín, takže je vhodný aj pre alergikov. Mohérové vlákna sú pružné a odolné voči opotrebovaniu.

Za mimoriadne hrejivú priadzu sa považuje vlna z lamy alpaky. Je oveľa pevnejšia a odolnejšia ako ovčia vlna, na pokožke “nehryzie”. Vlákna alpaky väčšinou nájdete ako prímes v ovčej vlne alebo ako kombináciu s akrylom. Aj napriek tomu, že ide o kombinovanú priadzu, v zime dostatočne zahreje.

Zmesová zimná priadza

Na jesenné a zimné úplety sa okrem prírodných priadzí hodia aj zmesové priadze s akrylom a podielom vlny. Priadza s takýmto zložením si zachováva hypoalergénne a antibakteriálne vlastnosti. Je hrejivá a cenovo dostupná, môže sa nosiť priamo na pokožke. Viete, ako rozlíšiť vlnu od priadze? Viac o tejto téme sa dočítate v našom článku.

Akrylová zimná priadza

Akryl sa vyznačuje odolnosťou a dlhou životnosťou. Pri kontakte s pokožkou neškriabe a zvládne aj časté pranie. Poskytuje všestranné využitie, je vhodný na pletenie a háčkovanie šálov, čiapok, svetrov či doplnkov. Vyskúšať môžete akrylovú priadzu Madame Tricote Paris, ktorá je mäkká a hebká na dotyk, nebude robiť problém ani ľuďom s citlivou pokožkou.

Detská zimná priadza

Vlny Himalaya Dolphin Baby, Dolphin Fine a Dolphin Loop sú najobľúbenejšími priadzami na zimné mesiace. Väčšinou sa používajú na úplety pre bábätká, ale obľúbili si ju aj dospelí. Je jemná a hebká, viete z nej zhotoviť aj interiérové textílie, ako sú teplé deky, vankúše aj hračky. Trendom je tiež pletenie rukami pomocou Puffy vlny. Vlna od tureckého výrobcu Alize má predpripravené očká po celej dĺžke. Na výber máte jednofarebné aj viacfarebné varianty.

Copyright Noezon.sk © 2009 - 2024