Blog

Ako si vhodne vybrať záclonu či záves?

Prečítate za 5 minút

Pri zariaďovaní interiéru dávame dôraz na farbu stien a výberu nábytku. K zútulneniu a dolaďovaniu výsledneho personalizovaného efektu stačí tak málo. Zopár efektne vybraných bytových doplnkov od obrúsov, vankúšov, obrazov, koberčekov, a v neposlednom rade aj záclon a závesov. V konečnom dôsledku si vyberieme podľa toho, čo najviac ulahodí nášmu oku. Predsa len existujú užitočné rady podľa ktorých sa môžme pri nakupovaní riadiť.

Záclona alebo záves

Záclony majú dekoratívny charakter, a zvyčajne sú ušité z priesvitných jemných materiálov. Rozlišujeme ich podľa látky ale aj dĺžky. Záclony do polovice okna sa nazývajú vitrážky a majú skôr dekoratívny charakter. Obľúbenými sa stali záclony z organzy s nadýchaným dojmom. Priesvitné textílie, ktorá taktiež plnia úlohu záclony sa nazývajú voály. Sú o trochu jemnejšie a ľahšie. Jedným z najstarších typov sú žakarové záclony, ktoré obsahujú zreteľne ohraničené obrazce rôznych tvarov a vzorov. Majú oveľa hrubšiu textúru než voály či organza. Ide o priesvitnú stredne ťažkú látku.

Podľa funkcie izieb si prakticky zvolíme aj samotný materiál. Luxusnejšie materiály, ako hodváb či brokát, môžeme použiť v obývačke alebo v spálni. Do detských izieb sa hodia bavlnené alebo aj syntetické materiály. Záclony v kuchyni podliehajú častejšiemu praniu, aj to treba pri zvolení materiálu zvážiť.

Dlhé klasické záclony plnia dekoratívnu, ale aj praktickú funkciu. Okno nepôsobí “naho” a trošku aj zabraňujú priamemu výhľadu, no úplne ho nekryjú. Takúto funkciu plnia závesy, ktoré sa v interiéry často dolaďujú k iným bytovým doplnkom.

Závesy rozdeľujeme podľa percenta zatemňovacej látky na “dim out” a “black out”. Označenie dim out používame pri zatieňovacích dekoratívnych látkach so 70 - 75 % priepustnosťou vonkajšieho svetla. Black out závesy zatemnia úplne, a to vďaka strednej čiernej vrstve. Tieto závesy taktiež plnia funkciu tepelného izolanta.

Ako správne zvoliť dĺžku?

Záclony sa tradične vešajú nariasené, vtedy pôsobia vzdušným a ľahkým dojmom. Pri takomto vešaní sa šírka záclony doporučuje byť aspoň raz taká, ako dĺžka okna. Pri jemnejších a vzdušnejších materiálov sa odporúča aj niekoľko násobné riasenie, a tým pádom budete potrebovať záclonu aspoň 3-krát dlhšiu ako samotné okno. Netreba zabudnúť na založenie bokov tkz. obrubu, čo si vyžaduje k dĺžke pripočítať aspoň 20 cm.

Pri dĺžke zvažujeme či chceme záclonu po parapetu alebo až po zem. Tak či onak, meriame od garniže a pripočítame aspoň 5 cm, aby materiál parapetu jemne presahoval. Pri vysokých francúzskych oknách sa záclony a závesy vešajú až po zem. Trendom v dnešnej dobe je, ak sa konce záclon podlahy jemne dotýkajú, a pri závesoch keď konce na podlahe doslovne ležia. Taktiež pri francúzskych oknách, ktoré sa otvárajú zvonka dnu, sa záclony z praktického dôvodu vešajú na dlhšie závesné tyče.

Vešanie záclon

Pri stanovení dĺžky a šírky záclon a závesov je potrebné zohľadniť spôsob ich uchytenia. Možností je hneď niekoľko. Asi najobľúbenejšie sú záclony a závesy, ktorých súčasťou sú kovové alebo plastové kruhy. Stačí ich len jednoducho navliecť na závesnú tyč. Tyče môžu byť vyrobené z dreva alebo kovu. Okrem pevných si viete zadovážiť aj teleskopickú tyč s nastaviteľnou dĺžkou.

Ponuka závesných tyčí na záclony a závesy je rôznorodá. Slúži na vešanie záclon pomocou stúh, kruhov, alebo pútok. Riasenie záclon si viete efektívne docieliť hotovými záclonami, ktorej súčasťou je riasiaca stuha. Stačí len potiahnuť šnúrku a záclonu si nariasiť na požadovaný výsledný efekt.

Pri výbere závesného systému zvažujeme aj okenný priestor, tvar okna, umiestnenie radiátorov, a podobne. Závesný systém sa umiestňuje aspoň 10 centimetrov nad okenným rámom. Kedysi sa používali drevené garniže, ktoré stále nájdeme v niektorých domácnostiach. Záclony a závesy sa vešali pomocou štipčekov. Ďalšou možnosťou sú takzvané koľajničky plastu alebo kovu. Systém môže mať hneď niekoľko koľajničiek na zavesenie dekoračných záclon, ale aj závesov.

V dnešnej dobe si viete zadovážiť aj hotové záclony určitej dĺžky a šírky. Výhodou je, že zvyčajne majú zabudovanú riasiacu stuhu. Na vytvorenie požadovanej šírky záclony, stačí len zatiahnuť za šnúrky z riasiacej stuhy.

Farba a vzor

Pri výbere farby a vzorov by sme sa mali riadiť všeobecnými pravidlami, s ktorými sa vieme v interiéri vyhrať a opticky dosiahnuť očakávaný výsledok. Tmavá farba vám izbu opticky zmenší, so svetlou dosiahnete pravý opak. Lesklejšie tkaniny svetlo odrážajú a tmavšie pohlcujú.

S pásikmi je to podobne ako pri výbere oblečenia. Zvislé pásy predlžujú, vodorovné rozširujú. S veľkými vzormi sa hĺbka miestnosti opticky zmenší, s malými vzormi bude vyzerať priestranne. Sýte farby a veľké vzory sa preto odporúčajú skôr do väčších miestností. Pri kombinácii farieb s interiérom je to samozrejme na vašich preferenciách. Mala by však dominovať jedna spoločná farba.

Copyright Noezon.sk © 2009 - 2024