Blog

Ako si vybrať pletacie ihlice a háčiky?

Prečítate za 7 minút

Jedným z dôležitých faktorov pri začatí štrikovania či háčkovania je výber potrebných pletacích ihlíc alebo háčikov. Vyberáme si ich v závislosti od priadze, zvažujeme aj techniku pletenia, a v neposlednom rade materiál, z ktorého sú vyrobené. Ich samotné spracovanie a výber ovplyvňuje komfort pri práci, a samozrejme aj výsledný produkt. Každá pletacia ihlica a háčik má svoje špecifiká. Ako sa v nich orientovať?

Viditeľne sa odlišujú v závislosti od materiálu, z ktorého sú vyrobené. Je to už na vás či preferujete prírodné materiály, umelé, alebo skôr kovové. Vo všeobecnosti vám kvalitnejšie materiály, aj napriek častému používaniu, vydržia dlhšie. Odporúčam zvážiť investíciu.

MATERIÁL

Drevené alebo bambusové

V porovnaní s plastom alebo kovom sú cenovo drahšie, ale má to svoj opodstatnený dôvod. Bambus je v dnešnej dobe najobľúbenejším materiálom na výrobu pletacích ihlíc a háčikov. Je pružnejší a pevnejší ako drevo. Bambusové ihlice môžu ostať buď prírodné, alebo môžu byť lakované či voskované.

Čo sa týka dreva, na výrobu sa prevažne používa brezové drevo. Ide o najstarší materiál na výrobu ihlíc a háčikov. Oba prírodné materiály sú ľahké a príjemné na dotyk. Pri práci sú tiché, a nekĺžu tak ako kovové. Dôležité je ich samotné spracovanie, ktoré by malo byť kvalitné a precízne.

Pletacie ihlice Symfonie sú vyrobené zo zhusteného brezového dreva. Následne sú tepelne opracované, a ich povrch sa na záver leští a lakuje. Tento materiál je oveľa tvrdší ako ebenové drevo či ružové drevo palisander. Zároveň je ľahký a vodeodolný.

Do Symfonie ihlíc sa zaraďujú produkty Symfonie Wood, Royale, Cubics, a Rose. Najžiadanejšími sú Symfonie Wood, ktoré vynikajú svojou atraktívnou kombináciou farieb a originálnymi vzormi. Ihlice Royale prichádzajú v 11-tich sýtych farbách, ktoré predstavujú špecifickú hrúbku ihlice. Majú lesklé mosadzné hrany. Symfonie Cubics a symfonie Rose, majú textúru ružového dreva, ktoré na ihliciach pôsobí elegantne a luxusne.

Plastové

Čoraz častejšie sa na trhu objavujú ihlice na pletenie alebo háčiky vyrobené z plastu. Medzi najviac používaný materiál patrí akryl, pričom ide o veľmi odolný tvrdený plast. Plastové pletacie ihlice sa hodia sa na všetky druhy pletenia. Akrylové pletacie ihlice sú vhodné pre dámy, ktoré začínajú s pletením.

Ich výhodou je, že sú ľahké a nebudú vás tak bolieť prsty a ruky po niekoľko hodinovom pletení či háčkovaní. Pri manipulácii nechladia tak ako kov. Hodia sa skôr na prácu s kĺzavými priadzami. Akrylové pletacie ihlice a háčiky prichádzajú v rôznych farbách.

Kovové

Ihlice vyrobené z kovu rozdeľujeme na hliníkové, oceľové, poniklované a karbónové. Hliníkové sa zaraďujú medzi najlacnejšie. Sú ľahké ako bambusové. Nevýhodou ihlíc s menšou hrúbkou je, že sa pri práci ohýbajú, a z rúk šmýkajú. Taktiež počas štrikovania vydávajú pre nich typický cinkavý zvuk, čo môže byť pre niekoho rušivé.

Oceľové ihlice na pletenie sa vo veľkom využívali v minulosti, kedy boli považované za luxusný materiál. V porovnaní s ostatnými materiálmi sú ťažšie a drahšie. Ide o takmer nezničiteľný kvalitný materiál, ktorý si aj v dnešnej dobe nájde svojich priaznivcov.

Poniklované pletacie ihlice s poniklovanej mosadze sú ďalším kvalitným materiálom. Najčastejšie sa z neho vyrábajú kruhové ihlice. Majú hladný a klzký povrch, preto si ich na prácu vyberajú skôr skúsenejšie “pletiarky”. Revolučným materiálom na výrobu ihlíc je karbón. Karbonz ihlice sú vyrobené z uhlíkového vlákna s ostrými mosadznými koncami. Ihlice sú ľahké a mimoriadne odolné a pevné.

TVAR

Klasické pletacie ihlice sú najčastejšou variantou s ktorou sa pri pletení stretávame. Predávajú sa v pároch, alebo aj v setoch, v rôznych hrúbkach a veľkostiach. Na jednej strane majú hroty, ktoré môžu byť ostrejšie alebo tupšie. Vyberáme si ich v závislosti od preferencií.

S ostrejšími hrotmi sa ľahšie trafíte do očka pri pletení, a preto sa odporúčajú pre začiatočníkov. Na druhom konci sú ihlice zakončené rôznymi tvarmi, najčastejšie guličkami. Ich úlohou je zabrániť aby nám očká pri práci neutekali. Používajú na pletenie jednotlivých dielov svetrov, ako sú rukávy, vrecká, a podobne. Skrátka sa hodia na pletenie v jednej línii.

Kruhové ihlice sú podstatne kratšie ako klasické. Na jednom konci majú zaostrený hrot, a na druhom sú medzi sebou spojené prevažne oceľovým alebo pružným plastovým lankom. Pri niektorých variantoch sa lanko dá odpojiť, a prípadne aj nahradiť iným. Pri výbere kruhových ihlíc je dôležitá ich dĺžka a zvažujeme aj dĺžku samotného lanka.

Najčastejšie sa používajú 60 cm, 80 cm a 100 cm. Takého pletacie ihlice sú vhodné na vytváranie kruhových pletenín a širokých dielov. Sú ideálnou voľbou na pletie puzdrových sukní, tunelov, čiapok, a podobne. Napríklad pri štrikovaní svetra začíname od spodu do kruhu, a pokračujeme až k rukávom. Kruhové pletenie si nevyžaduje veľa spájania upletebých dielov. Dĺžka ihlíc sa vyberá taktiež na základe šírky pleteniny.

Ponožkové ihlice sú krátke so zaostrenými hrotmi na oboch stranách. Nezáleží na tom, s ktorou stranou budeme pliesť. Predávajú sa v rôznych dĺžkach a hrúbkach. Sú vhodné na kruhové pletenie, ako napríklad na vytváranie ponožiek, tunelov, rukavíc, čiapok.

Pomocné ihlice sú vhodné na pletenie vzorov v tvare vrkoča tzv. spustené očká či osmičky. Sú kratšie, a v strede prevažne lomené, ale môžu byť aj rovné. Predávajú sa väčšinou po kusoch alebo v sadách s rôznymi hrúbkami.

Háčiky si taktiež vyberáme na základe hrúbky priadze, háčkovacej techniky, a materiálu z čoho sú vyrobené. V podstate ide o paličku so zahnutým koncom. Palička môže byť rovná, alebo ergonomicky tvarovaná pre pohodlné uchopenie. Háčik sa líši veľkosťou, zahnutím a ostrosťou.

Copyright Noezon.sk © 2009 - 2024