Blog

Darujte pod stromček niečo originálne. Pletený set čiapka a šál

Prečítate za 5 minút

Lámete si hlavu nad vianočnými darčekmi? Stavte toho roku na originálnosť v podobe ručne vyrobeného daru. Medzi klasické darčeky, ktoré môžem s určitosťou povedať, že si nejeden z nás pod stromčekom našiel, sú ponožky, čiapka a šál. Ani takýto darček nemusí byť všedný ak je vlastnoručne a z lásky zhotovený. V tomto článku vám zahrnieme postup výroby, inšpiratívne dizajny, hrejivé top vlny a kvalitné pletacie pomôcky.

Začnime výberom vlny

Čiapku a šál nosíme keď je vonku chladno, aby sme sa chránili pred zimou. Preto by materiál na výrobu týchto módnych doplnkov mal spĺňať určité kritériá. Dôraz dávame na to, aby bola vlna hrejivá a neprepúšťala teplo, hovorí sa tomu termoregulačná. Pri výrobkoch z vlny sme obzvlášť skeptický v otázke údržby. Obávame sa znehodnotenia v práčke alebo pri kontakte s vodou. Preto by mala byť priadza taktiež antibakteriálna, to znamená že má mať samočistiace schopnosti. Pri výrobkoch určených na zimné obdobie sa oplatí investovať do kvalitnej vlny. Aby sme vám uľahčili výber z toho množstva čo nájdete na súčasnom trhu, vybrali sme pre vás osvedčené značky priadze na zimné obdobie.

Hrejivá pletacia priadza Everest od tureckého výrobcu YarnArt je zložená z pravej vlny s prímesom akrylu. Jeho výhodou je, že odoláva škvrnám, nehryzie, je nesmierne pružná a taktiež mäkká. Unikátom z produkcie Drops je vlna Alpaca. Je vyrobená zo srsti lamy alpaky, ktorá sa radí medzi najkvalitnejšie priadze. Melírovaná priadza Merino Gold Batik od tureckého výrobcu Madame Tricote Paris je zmesou kvalitnej merino vlny a akrylu. Taktiež ideálna na zimné úplety.

Pomôcky na pletenie

Čiapku, šál alebo obľúbený tunel si môžete vytvoriť štrikovaním alebo háčkovaním. Veľkosť ihlice alebo háčika si vyberáme v závislosti od vlny, ktorá má na etikete stanovenú odporúčanú hrúbku pletacích pomôcok. Na výrobu týchto módnych doplnkov sa odporúča použiť kruhové ihlice. Sú určené na pletenie do kruhu, čo sa hodí ak vytvárame čiapku alebo tunel zvaný nákrčník.

Ďalšou skvelou pomôckou sú ponožkové ihlice. Ide o obojstranné ihlice a to znamená, že majú hroty na oboch stranách. Vyplývajúce z názvu sú vhodné na výrobu ponožiek, ale všeobecne na každé pletenie do kruhu.

Ak preferujete háčkovanie namiesto pletenia, odporúčam pozrieť si našu kolekciu pletacích pomôcok kde nájdete drevené, bambusové, kovové, akrylové a ergonomicky tvarované háčiky. Je už na vás, ktorý z týchto materiálov preferujete. Každý z nich má svoje špecifické vlastnosti.

Ako na to?

Odporučila som vám mäkkučkú priadzu aj druh pletacích pomôcok. Vzory, ktorými by ste sa mohli uberať je viac než dosť a je ťažké skĺbiť to do jedného článku. Ale jeden som si pre vás nachystala, a síce čiapku ktorej výroba zaberie maximálne pol hodinky. V prvom rade si na pletacie ihlice nahodíme očká, ktorých počet závisí od veľkosti čiapky alebo šírky šálu. Pletieme do kruhu hladko obratko. Tu odporúčam použiť práve kruhové alebo ponožkové ihlice. Konce nakoniec zošijeme ihlou na vlnu. Rovnakým vzorom vytvoríme šál aby to spolu ladilo. Efektné a tak jednoduché ako na Vianoce zahviezdiť.

Finálne dekorovanie

Svoj výtvor si môžete spestriť všelijakými ozdôbkami ako napríklad koženými štítkami alebo gombíkmi s označením handmade. Poriadna čiapka by mala mať aj brmbolec. V našej ponuke máme hotové brmbolce z umelej kožušiny, ktoré na čiapku jednoducho uchytíte pomocou nití a to tak, že ich pretiahnete cez očká priadze a poriadne zaviažete na uzol. Pompony si môžete aj vyrobiť z priadze pomocou šablóny z našej ponuky. Verím, že takto dekorovaný handmade darček evokuje v obdarenom pocit, že si pod vianočným stromčekom dostal niečo vskutku špeciálne. Šťastné a veselé kreatívny priatelia.

Copyright Noezon.sk © 2009 - 2024