Blog

Francúzsky šarm v slovenskom interiéri

Prečítate za 3 minúty

Elegantnosť francúzskej kultúry sa často vyskytuje aj v interiérovom dizajne. Vyhovuje vám skôr bohémsky a harmonický provensálsky štýl alebo radšej preferujete parížsky šmrnc? Paríž je odjakživa považovaný za kolísku trendov, a to nielen v módnom priemysle. Existuje mnoho spôsobov a možností ako si ju vykúzliť aj v slovenskom interiéri.

Začnime rovno spálňou, ktorej stredobodom je samozrejme posteľ, a teda aj posteľná bielizeň. Kým sa na Slovensku páry väčšinou prikrývajú svojou vlastnou perinou, pre Francúzsko sú typické nadrozmerné prikrývky. Partneri sa o ňu teda musia deliť, čo je pre niekoho výhoda, pre iného možno ani nie.

Kvalitná posteľná obliečka na prikrývku je atypickej veľkosti a to 200 x 200 cm, ale aj väčšia. Ide teda o nadrozmernú obliečku pre veľkú perinu, ktorá je ideálna pre manželskú posteľ. Prakticky sa ustieľa, stačí ju len narovnať a vyzerá skvele. Pretože sa takéto obliečky pri ustieľaní neskladajú, pekne na nich vynikne vzor. Do toho štýlu sa hodí bavlnené posteľné prádlo svetlej farby alebo s jemným kvetinovým vzorom.

Štýlovo pôsobia aj francúzske prehozy, ktoré sa môžu používať na posteľ, alebo aj gauč. Ide o moderný bytový doplnok, ktorý má dekoratívny charakter. Vaša posteľ bude s ním vyzerať stále perfektne upravená. Zadovážiť si ich môžete s rôznym dizajnom a vzorom. Takéto prehozy sa často kombinujú s inými bytovými doplnkami ako sú vankúše, závesy, obrusy, a podobne. Môžu byť vyrobené z rôzneho materiálu, ktorý zvyčajne býva nekrčivý. Vyhnete sa teda žehleniu.

Už aj na Slovensku sa čoraz viac vyskytujú typické francúzske okná, ktoré interiér krásne presvetlia a pôsobia luxusne. Vo všeobecnosti ide o akýsi druh sklenených dverí, ktoré siahajú od stropu až po podlahu, a tým opticky zväčšujú priestor. Keď sa za nimi nachádza záhrada, máte pocit ako by ste boli prepojený s prírodou.

Nevyhnutnou súčasťou francúzskych okien sú vhodne vybrané záclony a závesy . Poskytnú vám bezpečný pocit a určitú intímnosť pred vonkajším svetom. Takéto okná počas horúcich letných dní zvyšujú teplo v interiéri. Aby vám nebolo príliš horúco pomôžu vám na to blackout závesy, ktoré majú vďaka všitej čiernej látke zatemňovaciu funkciu.

Typický francúzsky vidiecky štýl si taktiež viete ľahko vykúzliť pomocou efektne vybraných bytových doplnkov. Mal by pôsobiť príjemne, útulne a harmonicky. Hlavnú úlohu hrajú textílie a dekoratívne doplnky vo svetlých a zemitých farbách. Pôsobia opotrebovane a s historickým nádychom. Steny a podlahy bývajú svetlé alebo krémovej farby. Taktiež nábytok je dizajnovo dotvorený tak, aby vyzeral opotrebovane.

Súčasťou francúzskych vidieckych obývačiek sú sedacie súpravy s množstvom dekoračných vankúšov. Ak chceme dosiahnuť provensálsky štýl, zvoľme vankúše jemných zemitých farieb, decentných vzorov a kvetinových motívov. Najlepšie je ich všetky skombinovať spolu s dekoratívnymi dekami zemitých farieb a tak vytvoriť ležérny vidiecky štýl. K provensálskemu štýlu bezprostredne patria kvetinové vzory, čipka, dizajnovo ošúchané dekoračné predmety a vôňa levandule. Všetko je o detailoch.

Copyright Noezon.sk © 2009 - 2024