Blog

Parafínový zábal - jeho účinky na organizmus

Prečítate za 5 minút

Parafínový zábal sa s obľubou využíva v lekárstve, no môžete ho nájsť aj na zozname procedúr v kozmetických a nechtových salónoch. Pomáha riešiť zdravotné ťažkosti a má aj estetické účinky. Aké benefity so sebou prináša parafínová procedúra a prečo by ste mali absolvovať parafínovú manikúru?

Uvoľní stuhnuté svaly a kŕče, tíši chronickú bolesť, zlepšuje krvný obeh. Parafínový zábal má blahodárne účinky na ľudské telo, s obľubou sa využíva v kúpeľných procedúrach. Je neodmysliteľnou súčasťou termoterapie, kde sa aplikuje lokálne, priamo na postihnuté miesto.

Parafínový zábal však v súčasnosti nerieši len zdravotné problémy, objavuje sa aj v ponukách kozmetických a nechtových salónov. Výhody parafínovej manikúry oceníte najmä počas jesenných a zimných mesiacov, kedy je pokožka rúk suchšia, viac namáhaná a citlivejšia na vonkajšie vplyvy.

Parafín

Parafín je druh vosku, ktorý sa prevažne vyrába z ropy. Obsahuje minerály, ako sú železo, kremík a horčík a takisto je zdrojom vitamínu E. Parafín má veľkú tepelnú kapacitu, ktorú dokáže uchovávať a ďalej odovzdávať. Pôsobí ako mini sauna - vyvoláva reakciu termoregulačného typu, vďaka tomu dochádza k prekrveniu a stimulácii tkaniva. Parafín môže byť číry, prifarbovaný, ale aj parfumovaný.

Aplikácia parafínu

Spôsobov, ako aplikovať kozmetický parafín, je viacero. Najčastejšie sa využíva metóda opakovaného namáčania, pri ktorej sa končatina pomaly ponorí do kúpeľa. Opakovaním tohto kroku sa vytvorí na končatine jemná vrstva, takzvaná parafínová rukavica. Táto metóda je vhodná predovšetkým na drobné kĺby a nerovné plochy. Parafín môžete naniesť aj rúškovou metódou, plastovou metódou alebo vrstviť pomocou štetca. Parafínovú kúru zvládnete uskutočniť aj doma, stačí si vybrať správne pomôcky a parafínovú vaničku, v ktorej vosk rozpustíte.

Aplikáciu parafínu na liečebné účely je potrebné konzultovať so svojím lekárom, najmä, keď ide o starších ľudí. Parafín sa nemá aplikovať na otvorené rany, zapálené miesta, takisto sa neodporúča aplikovať ľuďom s kardiovaskulárnym ochorením ani v tehotenstve.

Parafínová vanička

Parafínová vanička slúži na zohriatie parafínu. Pri jej výbere je potrebné zohľadniť objem zariadenia, ale aj jeho výkon. Táto vanička pomáha udržiavať konštantnú teplotu parafínu. Pri niektorých typoch si viete nastaviť stupeň ohrevu. Opakovaným stuhnutím a zohriatím parafínu sa jeho funkcia a vlastnosti nemenia. Pokiaľ si chcete zábal pripraviť doma, odporúčame zakúpiť si kompletnú sadu.

Účinky parafínu

  • prehrieva, uvoľňuje, podporuje cirkuláciu živín v koži, zlepšuje krvný obeh, odovzdáva minerály a vitamíny, otvára kožné póry
  • priaznivo pôsobí pri ochoreniach pohybového aparátu, pri chorobách drobných kĺbov, pri chronickej reumatickej artritíde, pri Bechterevovom ochorení
  • používa sa aj pri stuhnutom svalstve, svalových spazmoch, pri problémoch pohybového systému, poúrazového alebo degeneratívneho pôvodu, na svalové kŕče, takisto pri bolestiach chrbtice
  • parafínovú procedúru poskytujú aj kozmetické a nechtové salóny, parafín sa nanáša nielen na ruky, ale aj na dekolt či tvár (neaplikuje sa priamo na tvár, ako podklad sa používa plátenná maska)

Parafínová manikúra

Kozmetické ošetrenie rúk, pri ktorom sa zväčša používa bezfarebný parafín. Ruky sa vydezinfikujú, osušia a následne ponoria do vaničky s roztopeným parafínom. Pre posilnenie účinku môžete pred samotným nanesením parafínu aplikovať na ruky krém.

Parafín je možné nanášať pomocou štetca v niekoľkých vrstvách. Navoskované ruky sa umiestnia do plastových rukavíc a zabalia do uteráka, aby sa zintenzívnil účinok zábalu. Na trhu sú k dispozícii aj špeciálne termo rukavice, ktoré nahradia uterák.

Pri parafínovej manikúre sa zvykne vosk často miešať s esenciálnymi olejmi, ako sú čajovník, mäta alebo levanduľa, ktoré znásobia účinok procedúry a pridajú krásnu vôňu. Po vychladnutí sa vosk odstráni a nasleduje klasická úprava nechtov - čistenie, skracovanie a zatlačenie nechtovej kožičky.

Výhody parafínovej manikúry

  • skvelá na hojenie suchej a popraskanej kože
  • ruky sú po aplikácii hodvábne hladké
  • pomáha udržiavať vlhkosť pokožky
ID4304
Biely štetec na parafín
Novinka Výpredaj Zľava Máme 30 kusov
1.59 €
0.99 €
ID13703
4.99 €
Copyright Noezon.sk © 2009 - 2024