Blog

Perkál vs mikroperkál. Viete aký je medzi nimi rozdiel?

Prečítate za 2 minúty

Každý z nás chce mať v noci pokojný a ničím nerušený spánok. Dobíjame si ním predsa “baterky” do nasledujúceho dňa. Kvalitu spánku nám okrem iných okolností zabezpečí aj posteľné prádlo, ktoré by malo spĺňať určité kritéria pre navodenie pohodlia. V dnešnej dobe sa stretávame s posteľnými obliečkami vyrobené z materiálov, o ktorých mnohí z nás ani len nepočuli. Tento článok je venovaný tkaninám z perkálu a mikroperkálu, ktoré sa stávajú čoraz obľúbenejšími.

Obliečky z perkálu

Perkál je častokrát označovaný ako aj prémiová bavlna. Ide o materiál vyrobený zo 100% česanej bavlnenej priadze. Vznikne jemná a mimoriadne hebká látka, ktorá svojimi vlastnosťami pripomína bavlnený satén. Perkál prechádza mercerizáciou čoho výsledkom je atraktívny prirodzene matný lesk.

Vďaka hustej štruktúre vlákien sú perkálové posteľné obliečky pevné a odolné. Materiál dobre saje a preto je vhodný na letné posteľné obliečky. Prádlo z perkálu si vyžaduje jednoduchú údržbu. Môže sa prať v práčke, sušiť v sušičke a žehliť pri nízkej teplote. Pred praním sa odporúča prevrátiť posteľné prádlo naruby.

Obliečky z mikroperkálu

Jedná sa o syntetickú tkaninu vyrobenú z kombinácie bavlny, polyesteru a nylonu, čo je označenie pre polyamid. Čoraz viac interiérových textílii a teda aj posteľné obliečky sú vyrobené z mikroperkálu. Okrem toho, že sú cenovo výhodné, materiál oplýva vynikajúcimi vlastnosťami. Je vzdušný a k pokožke šetrný.

Mikroperkál je mimoriadne jemný a hebký. Počas studených zimných nocí vás zaručene udrží v teple. Má 5 x vyššiu savosť než obľúbená bavlna. Vynikajúco odvádza vlhkosť a vďaka pevnejšej väzbe jednotlivých vlákien sú obliečky pevné a odolné. Posteľné obliečky z mikroperkálu majú tak dlhšiu životnosť.

Čo sa údržby týka, môže sa prať v práčke a sušiť v sušičke. Materiál je málo krčivý a častokrát si nevyžaduje žehlenie. Ak už žehliť musíte, odporúčam si nastaviť žehličku na nízku teplotu. Pri bielizni z mikroperkálu sa neodporúča pridávať do prania aviváž, ktorý by mohol mať za následok stratu savosti a pevnosti materiálu. Pred praním sa odporúča prevrátiť bielizeň naruby. Syntetické tkaniny sú skvelým materiálom pre rôzne potlače a farebné škály, ktoré si udržujú svoju sýtosť aj po niekoľkých praniach v práčke.

Copyright Noezon.sk © 2009 - 2024