Blog

ALIZE Puffy vlna: Ako pliesť bez ihlíc

Prečítate za 4 minúty

ALIZE Puffy vlna s predpripravenými očkami je akýmsi jednorožcom medzi priadzami. Preferujete rýchly výsledok a netradičný vizuál? Vyskúšajte pletenie s týmto druhom priadze.
ID11124
Alize Puffy 100g 9m
Zľava Na sklade
Od 2.09 €
75 variánt

Vlny Puffy pochádzajú z dielne tureckého výrobcu ALIZE. Sú vyrobené z mäkkého mikropolyesteru a majú certifikát Oeko-Tex ® Standard 100. V praxi to znamená, že daný materiál spĺňa vysoké požiadavky na kvalitu a je bezpečný zo zdravotného hľadiska. Táto priadza vznikla najmä preto, že množstvo (aj dlhoročných skúsených) pletárok malo problém vytvárať rovnaké úhľadné očká. Až kým sa nezrodila ALIZE Puffy. Tieto faktory z nej robia najobľúbenejšiu detskú vlnu na trhu.

ALIZE Puffy je určená na pletenie bez ihlíc a háčika. Klbko tvoria po celej dĺžke predpripravené očká, ktoré medzi sebou prepletáte iba pomocou prstov. Tento druh vlny na pletenie je aktuálne jediným svojho druhu. Na trhu nenájdete podobný materiál s predpripravenými očkami na ručné pletenie bez ihlíc.

Druhy Puffy vlny

Všetky varianty ALIZE Puffy sú hebké a príjemné na dotyk. Pre skúsenejšie pletárky ju možno prirovnať k priadzi Himalaya Dolphin Baby, ide o veľmi podobný materiál. K najpoužívanejším typom patria ALIZE Puffy s veľkými očkami a tiež ALIZE Puffy Fine s menšími očkami.

Túto priadzu nájdete v rôznych prevedeniach. Okrem jednofarebných klbiek sú k dispozícii aj viacfarebné verzie ALIZE Puffy Color, ktoré na výrobkoch vytvárajú rozličné vzory. Výber by ste mali prispôsobiť tomu, čo sa chystáte upliesť.

ID11147
Od 2.19 €
46 variánt
ID15880
Od 2.90 €
7 variánt
ID11193
Od 2.19 €
19 variánt
Špecifickým modelom je priadza Puffy Fur, ktorá svojou štruktúrou pripomína klasickú umelú kožušinu. Výrobky z nej sú náročnejšie na údržbu, preto ju odporúčame využiť skôr na výrobu doplnkov do interiéru.

Turecký výrobca pridal do svojho produktového portfólia aj nového dvojfarebného člena - ALIZE Puffy More. Táto priadza sa od klasickej Puffy odlišuje tým, že má obojstranné očká. Najprv sa preplieta jedna strana, až potom druhá. Vzor bude identický, mení sa len farebné prevedenie.

Ako vybrať vhodnú veľkosť predpripravených očiek

Očká s dĺžkou 3,5 cm sú vhodné na výrobu väčších úpletov, ktoré budú pôsobiť mäkko a nadýchane. Táto hebká vlna je ideálna nielen na pletenie detských modelov, ale aj na väčšiu deku, prehoz, obliečku na vankúš, šál či tunel.

ALIZE Puffy Fine s menšími očkami, ktoré majú dĺžku 2,5 cm, sa hodí na všetky druhy husto pletených projektov. Môžete z nej vyrobiť rôzne bytové doplnky, ako sú obliečky na vankúše a paplóny, koberčeky, detské deky, hračky, ale tiež oblečenie a módne šály, čiapky, tunely, batohy i kabelky.

Vlna Puffy - spotreba

Dôležitým parametrom pri výpočte spotreby je veľkosť klbka = návin, teda dĺžka priadze. Klasická Puffy alebo Puffy Fine sa predáva v návine 9 a 14 m.

  • Deka pre bábätko s rozmermi 80 x 100 cm = cca 4 klbká s návinom 9 m
  • Väčšia deka (120 x 180 cm) = približne 10 klbiek s návinom 9 m
  • Obliečka na vankúšik s veľkosťou 30 x 30 cm = 1 až 2 klbká s návinom 9 m
  • Šál s klasickou veľkosťou = cca 2 klbká s návinom 9 m

Aby si hotové výrobky aj po čase zachovali hebkosť a nadýchaný tvar, mali by ste ich prať ručne vo vode s teplotou maximálne 30 stupňov. Výrobky z tejto vlny neodporúčame žehliť ani bieliť. Ich sušenie by malo byť pozvoľné, a to vo vodorovnej polohe. Pletenie s Puffy je zábava, ktorú musíte určite vyskúšať.

Copyright Noezon.sk © 2009 - 2024