Blog

DIY retiazky, hrkálky a hryzátka pre deti

Prečítate za 4 minúty

Vhodné ako darček a zároveň praktické pre mamičky aj ich drobcov. DIY retiazky, hrkálky či hryzátka nie sú len trendy detským doplnkom. Rozvíjajú jemnú motoriku, stimulujú hmat, zrak a sluch dieťatka, pomáhajú pri prerezávaní prvých zúbkov a neskôr poslúžia aj ako hračka.

Retiazka na cumlík

Strateným cumlíkom je koniec. Vytvorte si špeciálnu retiazku, ktorá ich udrží na správnom mieste. Retiazku na cumlík môžete takisto využiť ako hryzátko pri prerezávaní mliečnych zubov. Dieťatko takto upokojíte a zamestnáte jeho jemnú motoriku.

Retiazka na cumlík sa vyrába v štandardnej dĺžke 20 - 25 centimetrov. Základ tvorí pevná saténová alebo bavlnená šnúra s hrúbkou 1,5 - 2 milimetre. Retiazku uchytíte na oblečenie pomocou dreveného alebo silikónového klipu. Na opačný koniec je vhodné umiestniť držiak na cumlík. Navzájom môžete kombinovať korálky z rôzneho materiálu (silikón či drevo) a vytvárať rozličné farebné variácie. Kreativite sa medze nekladú.

Ak chcete vytvoriť personalizovanú retiazku, zaraďte do tvorby korálky s písmenkami, z ktorých vyskladáte meno bábätka. Skúsenejší môžu retiazku oživiť macrame technikou.

Náš tip: Korálky na doplnok pre dieťatko by mali disponovať certifikátom zdravotnej nezávadnosti. Ten potvrdzuje, že sú bezpečné na používanie aj pre tých najmenších.

Háčkovaná hrkálka a hryzátko

Detské DIY hryzátko môže mať viacero podôb. Jeho základ zväčša tvorí silikónový alebo drevený krúžok. Pri prírodných materiáloch sa najčastejšie objavuje leštené a hladké bukové drevo, ktoré nie je chemicky upravené.

Skúsenejší tvorcovia si môžu hryzátko ozvláštniť háčkovanou hračkou. Háčkuje sa priamo na drevený alebo silikónový kruh, na tvorbu odporúčame použiť 100% bavlnenú priadzu. Plnší tvar hračky zabezpečí duté vlákno.

Hryzátko môže mať tiež podobu náramku, ktorý sa dá zhotoviť zo silikónových aj obháčkovaných korálok. Korálky by nemali mať priemer väčší ako 20 mm, aby cez ne hryzátko plynule prechádzalo.

Náš tip: Skúste do tejto hračky zakomponovať malú hrkálku a obháčkovať ju. Získate tak praktickú a hravú pomôcku pre bábätko.

Ozdobná reťaz na kočík a postieľku

Hryzátka sa dajú využiť aj pri tvorbe reťaze na kočiar, kde pomáhajú rozvíjať jemnú motoriku detských rúk. Na výrobu reťaze môžete kombinovať drevené aj silikónové komponenty, ako sú korálky, rolničky, háčkované hračky či kruhy. Reťaz do kočiara by mala mať dĺžku približne 38 - 40 centimetrov.

Reťaz na postieľku môžete prichytiť o okraj postieľky alebo cez celú šírku. V takomto prípade je potrebné prispôsobiť sa šírke postieľky.

Dojčiaci náhrdelník pre mamičky

Trendy doplnok, ktorý zamestná vaše dieťatko počas dojčenia. Dojčiaci náhrdelník odvedie pozornosť od vašich vlasov aj oblečenia, ktoré dostávajú niekedy poriadne zabrať. Základ náhrdelníka tvoria farebné korálky z potravinárskeho silikónu. Dbajte však na to, aby mali certifikát zdravotnej nezávadnosti.

Certifikát deklaruje, že produkt neobsahuje žiadne škodlivé látky, preto je vhodný ako hryzacia pomôcka pri prerezávaní zubov dieťaťa. Silikónové korálky sú umývateľné. Odporúčame navliekať na pevnú šnúru a použiť zapínanie na zacvaknutie.

Copyright Noezon.sk © 2009 - 2024