Blog

EKO friendly a BIO priadza

Prečítate za 3 minúty

Pletiete z eko alebo bio vlny? Nie je to žiadna novinka, práve naopak. Celosvetový trend, ktorý trvá už nejaké obdobie sa stal súčasťou každodenného života v mnohých oblastiach. Poďme sa spolu pozrieť na to, ako eko a bio trendy zasahujú aj do oblasti pletenia.

Eko priadza

Ekologické výrobné procesy a bio materiály zasiahli aj do oblasti pletenia, háčkovania a ručných prác. Popredný výrobcovia priadze a špagátov na pletenie Katia, Bobbiny, Stenli poukazujú na ekologické výrobné procesy v továrňach, ktoré sú šetrné k životnému prostrediu, ale aj k zamestnancom. Takýmto spôsobom je vyrobená aj 100% ECO friendly tričkovinová priadza Bobilon.

Najväčší dôraz sa kladie na recykláciu a šetrné využívanie energií. Mnohé z týchto továrni spracovávajú odpadový textilný materiál, ktorý by inak skončil na skládkach. Recyklujú plasty a používajú recyklované biologické suroviny, ktoré sú pestované bez chemikálií a pesticídov. Áno recyklujú plasty, z ktorých následne vyrábajú hebkú jemnú priadzu a preto nie je žiadnou hanbou uštrikovať a nosiť sveter či čiapku práve z tejto recyklovanej priadze. Najpoužívanejším materiálom je recyklovaná bavlna, z ktorej sa následne vyrába nielen priadza, ale aj tričkovina alebo špagáty na pletenie.

100% BIO zloženie vlny

Bio materiál používaný pri výrobe priadze je vďaka svojim vlastnostiam ľudskému organizmu najbližší. 100% bio materiály rastlinného pôvodu ako sú bavlna, ľan, bambus alebo viskóza pochádzajú výlučne z bio poľnohospodárstiev. Ďalšou oblasťou je materiál 100% živočíšneho pôvodu vlna, merino vlna, mohér, alpaka, angora, kašmír či hodváb.

Takéto bio farmy sú väčšinou lokálnymi dodávateľmi v krajinách, kde sa tento materiál aj následne spracuje do konečnej podoby priadze. Bio farma nepoužíva žiadne chemikálie a funguje na čisto prírodnej báze, pričom zvieratá majú voľný výbeh. Výrobcovia vln ako sú Drops, Malabrigo, Schachenmayr, Lana Gatto, Katia predstavujú celý rad certifikovaných priadzí vyrobených z čisto prírodných materiálov.

Vlny s certifikátom

Mnohé bio a eko priadze sú certifikované. Najčastejšie sa stretávame s označením OEKOTEX- Standar 100. Tento symbol potvrdzuje, že produkt bol testovaný a teda neobsahuje žiadne človeku škodlivé látky a na výrobu boli použité iba bezpečné materiály. Sleduje sa aj kvalita a zdravotná bezpečnosť na všetkých úrovniach produkcie. Certifikát GOTS garantuje splnenie najvyšších etických a ekologických požiadaviek. Kontroluje sa celý proces od pestovania až po konečný produkt a jeho balenie.

Copyright Noezon.sk © 2009 - 2024