Blog

Hit leta 2022: Macrame crop top

Prečítate za 5 minút

Prepletané uzlíky dominujú v pletárskych technikách i najnovších módnych trendoch. Macrame crop top je nadčasovým kúskom do každého šatníka. Ako si zabezpečiť hit tohtoročnej sezóny?

Na uzly sa väčšina z nás pozerá ako na čisto praktickú záležitosť. Vďaka macrame technike sa však vieme dopracovať k originálnym doplnkom či oblečeniu v jedinečnom štýle.

Čo je macrame technika?

Korene tejto techniky siahajú až do 13. storočia. Predpokladá sa, že základy prepletania uzlíkov dali vtedajší arabskí tkáči. Koncom 17. storočia sa táto technika dostala aj do Anglicka, a to na samotný kráľovský dvor Márie II., ktorá toto umenie ďalej posunula svojím dvorným dámam.

Macrame výrobky sa častokrát rodili na lodných palubách. Námorníci vo voľnom čase tvorili a následne ich na súši predávali alebo vymieňali. Takto sa umenie postupne dostávalo do všetkých kútov sveta. Veľký boom zažila technika preplietania v 70-tych rokoch. Zrazu sme pozerali na estetické posteľné prikrývky, rôzne závesy či obrusy.

Typy letného kúsku

Absolútnym letným hitom sú bezpochyby macrame crop topy s viazaním okolo krku. Môžu byť doplnené o rôzne boho prvky, napríklad vzory v oblasti dekoltu, voľne visiace alebo navzájom prepletené šnúrky na bruchu, ktoré siahajú až po zem. Ďalšou možnosťou sú priesvitné topy nosené zásadne na plavkách alebo decentnej podprsenke. Môžete sa pustiť do akýchkoľvek vzorov, topov s ramienkami, bez ramienok alebo voľných vestičiek. Tie sú však na výrobu podstatne komplikovanejšie.

Ako si vyrobiť crop top - návod

Pri výrobe topu začíname vždy od jeho vrchnej časti, teda viazania okolo krku, ktoré pletieme zo špagátu. Nutnosťou je figurína zodpovedajúca približne vašej konfekčnej veľkosti. Pre tých odvážnejších a zručnejších existuje ešte jedna možnosť, a to prepojenie macrame s háčkovaním.

Táto technika sa však nelíši od klasického háčkovania - rozdiel spočíva len v použitom materiáli (špeciálne špagáty), pri tomto type sa zaobídete aj bez figuríny. Namiesto prstov použite háčik a priadzu príslušnej veľkosti. Keďže potrebujete dosiahnuť čo najhustejší úplet, je dobré použiť tenšiu 2 mm priadzu, 5 mm háčik a očká uťahovať naozaj pevne. Ak sa rozhodnete pre priesvitný top, ktorý budete nosiť na plavkách, môžete použiť aj voľnejší úplet, 3 mm priadzu a háčiky s veľkosťou 9 až 10 mm.

Akú priadzu alebo špagát použiť

Pri tejto technike využívame 2 alebo 3 mm macrame špagáty, ktoré na trhu nájdete aj pod názvom šnúrková priadza. Tradične sa vyrábajú z kombinácie bavlny a polyesteru, niektoré elastické verzie môžu obsahovať viskózu. Na výrobu topu je ideálny pletený špagát, s ktorým sa pracuje jednoduchšie a je vhodný na pranie.

Druhou možnosťou je točený špagát, ktorý vám však odporúčame využiť skôr pri šperkoch alebo bytových doplnkoch. Je totiž menej odolný a nevhodný na pranie.

Približná spotreba materiálu

Spotreba priadze závisí od veľkosti a strihu topu aj konkrétneho vzoru. Čím menšie uzlíky budete vytvárať, tým viac špagátu miniete. Na výrobu nepriehľadného, krátkeho crop topu veľkosti S až M budete potrebovať najmenej 1 klbko s návinom 250 m. Táto spotreba je však orientačná. Chcete vedieť, koľko vlny potrebujete na svoj projekt? Viac sa dočítate v tomto článku.

Zapáčilo sa vám prepletanie uzlíkov? Ak ste túto techniku už dostali do prstov, môžete siahnuť po akomkoľvek materiáli - v ponuke je macrame vlna, ale aj macrame lano. Čo si vyberiete?

Copyright Noezon.sk © 2009 - 2024