Blog

Starostlivosť o pleteniny

Prečítate za 4 minúty

Odlišné materiály si vyžadujú rozdielnu starostlivosť. Aj samotné vlny majú rozličné vlastnosti. Môže ísť o vlnu živočíšneho pôvodu ako ovčia vlna, merino, vlna z alpaky, angorská vlna, mohér, kašmír a hodváb. Medzi vlny rastlinného pôvodu sa zaraďuje bavlna, konopná priadza ľan a bambusové vlákna.

Čoraz viac sa prírodná vlna kombinuje so syntetickými vláknami ako je napríklad akryl, polyakryl, elastan, spandex, a môžem takto pokračovať. Takáto kombinácia má aj svoje výhody. V prvom rade je kombinovaná priadza lacnejšia, a okrem toho syntetické vlákna pridávajú na elasticite. Dôležité je, že každá z týchto priadzí si vyžaduje rozdielnu starostlivosť. Ak chcete aby vám ručne štrikovaný svetrík alebo pletená deka vydržala čo najdlhšie, nezanedbávajte starostlivosť o ne.

Šetrné pranie

Milé gazdinky, ktoré ste si doteraz mysleli, že pranie patrí k najjednoduchším domácim prácam, musím vás uviesť do omylu. Pranie pletenín a celkovo výrobkov z vlny sa vymyká bežnému praniu, kde si zakladáte iba na tom, aby ste veci, ktoré hádžete do práčky roztriedili podľa farby. Každá pletenina má svoje špecifiká. Najjednoduchšie by bolo, aby sme ich vôbec nemuseli prať, a namiesto toho ich len vešali na čerstvý vzduch, aby sme sa zbavili zápachu. Bohužiaľ nie vždy to postačí.

Ak už prať musíte, robte to ručne s použitím tekutých pracích prostriedkov, ktoré sú špeciálne určené na pranie vlny a jemného prádla. Tekutý prací prášok sa neodporúča nalievať priamo na odev, ale radšej si vopred pripravne teplý vodný kúpeľ pre vašu pleteninu, nie však horúci. Dávajte si pozor, aby čistiaci prostriedok neobsahoval bieliace látky. Aj pri ručnom praní buďte šetrní. Odev stačí len jemne stláčať a opatrne žmýkať.

Niektoré práčky obsahujú program ručného prania či dokonca priania odevov z vlny. Tento program má nižšie otáčky a zredukované odstreďovanie. V prípade, že vaša práčka taký program neobsahuje, stačí ak periete na najnižšom možnom stupni, znížite otáčky a odstreďovanie nastavíte na minimum. Po praní bielizeň jemne vyžmýkajte v rukách. Ak periete v práčke, nemixujte vlnené oblečenie s iným prádlom. Sú aj vlnené vlákna ako kašmír, ktorý by sa vôbec nemal dávať do práčky. Dávajte si pozor na aviváž, ktorá narušuje štruktúru vlákna. Áno viem, zanechá vaše oblečenie mäkkučké a voňavučké. V žiadnom prípade nepoužívajte aviváž na merino vlnu.

Pozor na sušenie

Pletené oblečenie sa neodporúča sušiť v bubnovej sušičke, a dokonca ani zavesené na šnúre. Vtedy by sa oblečenie vyťahalo a zdeformovalo. Tak ako to teda spraviť? Najlepšie urobíte, ak ho budete sušiť vo vodorovnej polohe na sušiaku na prádlo alebo inej podložke. V žiadnom prípade ich však nevystavujte priamemu slnku. Ak je príliš mokré, vložte ho medzi froté uteráky, ktoré nasiaknú vlhkosť. Pozor na to, aby váš froté uterák nepúšťal chĺpky. Vlnené oblečenie sa nikdy nedáva do bubnovej sušičky, aby nezačalo plstnúť a aby sa nezrazilo.

Žehlenie. Áno alebo nie?

Vlnené oblečenie zvyčajne nie je potrebné žehliť. Ak sa jedná o jemné pleteniny, ktoré si žehlenie vyžaduje, robte to šetrným spôsobom. Používajte naparovaciu žehličku, s ktorou sa jemne dotýkate povrchu tkaniny a naparujete ju. Ak oblečenie obsahuje aplikácie ako sú korálky, kožu, kamienky, v tomto prípade sa odporúča žehliť na vnútornej strane oblečenia.

Dôkladné uskladnenie

Pletené oblečenie by sme mali skladovať poskladané, a teda po ležiačky. Vyhnite sa radšej vešiakom, pretože sa veci môžu natiahnuť. Pri ukladaní sa dávajú ťažšie svetre na spodok a jemné pleteniny by mali ostať na vrchu. Pletené veci by ste nemali mixovať s ostatným oblečením. Ak sa na vašom pletenom oblečení objavia žmolky, odstránime ich špeciálnou kefkou alebo elektronickým odstraňovačom žmolkov. Skúšali ste už žmolky jednoducho oholiť žiletkou? Funguje to perfektne, ale robte to jemne.

Copyright Noezon.sk © 2009 - 2024