Blog

Viete čo znamenajú obrazové symboly na štítkoch?

Prečítate za 3 minúty

Základným pravidlom starostlivosti o pleteniny je držať sa odporúčaní na ošetrovanie. Tie sú znázornené na štítku, ktorý nájdete na oblečení, bytovom textile, ale aj na každej priadzi z ktorej pletiete. Informácie sú v piktogramoch, čo sú obrazové symboly. Áno správne, práve tie, z ktorých sme tak často vedľa. Radím vám, poriadne sa ich naučte, pretože vám neraz zachránia život. No dobre, možno tu nejde o život, ale keď rozprávame o našich nádherných ručne robených výrobkoch alebo draších svetríkoch, ktoré si tak hýčkame, prečo by sme ich chceli zničiť nesprávnou starostlivosťou?

Obrazové symboly a ich význam

Jednotlivé piktogramy sú podľa normy uvádzané v nasledovnom poradí, a to pranie, bielenie, sušenie, žehlenie, a chemické (profesionálne) ošetrovanie. Niekedy pri nich nájdete aj vysvetlenie v slovenskom alebo anglickom jazyku, ale keď sa jedná o malý výrobok ako napríklad spomínaná priadza, priestor na vysvetlenie tam väčšinou nie je. Ako správne čítať piktogramy na štítku? Poďme na to.

Vanička s vodou a číslom uvádza najvyššiu možnú teplotu odporúčanú na pranie v práčke. Ak tam nie je číslo, ale namiesto neho je tam ruka, znamená to ručné pranie. Ak je vanička prekrížená znamená to zákaz prania. Niekedy sú pod vaničkou znázornené čiary, a to znamená odporúčaná dĺžka pláchania a žmýkania. Čím je ich viac, tým máte byť šetrnejší.

Piktogram trojuholníka je bielenie. Prázdny biely trojuholník vám dáva neobmedzenú možnosť bielenia. Prekrížený trojuholník bielenie zakazuje. Trojuholník obsahujúci dve čiarky neodporúča bieliť chlórom. Trojuholník s písmenami CL povoľuje chlórové bielenie.

Piktogram štvorca znázorňuje sušenie. Prázdny štvorec odporúča sušenie na vzduchu. Štvorec s oblúčikom odporúča sušenie odevu zavesené na šnúre. Štvorec s vodorovnou čiarou znamená, že odev by ste mali sušiť rozložené na podložke. Štvorec s tromi zvislými čiarami odporúča sušenie odkvapkávaním. Štvorec s dvoma diagonálnymi čiarami odporúča sušenie v tieni. Štvorec s dvoma diagonálnymi čiarami a oblúčikom znázorňuje sušenie v tieni a zavesené na šnúre.

Štvorec + 2 diagonálne čiary + vodorovná čiara odporúča sušenie v tieni v rozloženej polohe na podložke. Štvorec + 2 diagonálne čiary + 3 zvislé čiary označuje sušenie odkvapkávaním a v tieni. Kruh vo štvorci povoľuje sušenie v bubnovej sušičke. Bodky v kruhu určujú teplotu sušenia. Jedna bodka povoľuje 60-stupňovú maximálnu teplotu sušenia, dve bodky sú pre 80 °C. Prekrížený štvorec s kruhom zakazuje sušenie v bubnovej sušičke.

Piktogram žehličky je očividne symbolom pre žehlenie. Bodky v nej znázorňujú maximálnu teplotu žehlenia. Jedna bodka odporúča žehlenie do 110 °C, dve do 150 °C, a pri troch bodkách môžete žehliť na 200 °C. Ak je žehlička prekrížená, žehliť by ste nemali. Ak prekríženie je znázornene pod piktogramom žehličky, znamená to, že by ste výrobok nemali naparovať. Piktogramom znázorňujúcom chemické čistenie si nemusíme lámať hlavu. To nechajme na profesionálov z čistiarní. Akurát jeden znak by vás mohol zaujímať a to prekrížený kruh, pretože tento nepovoľuje chemické čistenie, a teda si ušetrite cestu do čistiarne.

Copyright Noezon.sk © 2009 - 2024