Blog

Háčkovaný batoh

Prečítate za 5 minút

Praktický, štýlový a pripravený na každodenné nosenie. Háčkovaný batoh odnesie všetky vaše cennosti, v prípade potreby ho viete šikovne premeniť na kabelku. Uháčkujte si originálny doplnok spolu s nami.

Na háčkovaný vak potrebujeme:

  • 2 náviny špagátu Natana (5 mm)
  • Ideal sadu na háčkovanú tašku
  • háčik (6 mm, 3 mm)
  • označovače vzorov
  • kovovú ihlu
  • kožený štítok
  • nožnice

Postup

1R: obháčkujeme dno sc, slst, ch1

2R: sc do každého, slst, ch1

3R: (sc do prvého, PST do druhého), slst, ch1

4R: (PST do prvého, sc do druhého), slst, ch1

Opakujeme rady 3, 4 až kým nemáme 27 riadkov

28R: sc, PST, sc, PST, sc, ch1, sc, PST, sc, ch1, sc, PST, sc, ch1, sc, PST, sc, ch1, (sc, PST)x5, sc, ch1, sc, PST, sc, ch1, sc, PST, sc, ch1, sc, PST, sc, ch1, sc, PST, sc, slst, ch1

29R: (PST, sc), slst, ch1

30R: slst okolo celého vaku, ukončiť odstrihnúť

Začneme tak, že cez ľubovoľné očko koženého dna pretiahneme menším háčikom slučku a následne z nej vytiahneme retiazkové oko. Ťaháme z vnútra von, aby začiatok špagátu ostal vnútri nášho vaku. Obháčkujeme celý obvod dna krátkymi stĺpikmi. Keď sme prišli na koniec dna, spojíme prevlečením riadok a spravíme retiazkové oko. Pri tomto kroku treba dávať pozor na to, aby sme v každom riadku nepridali alebo neubrali.

Prvých pár riadkov odporúčam použiť buď označovač, alebo si vždy prepočítať, koľko stĺpikov máme v danom riadku. Vak teda neháčkujeme do špirály, ako napríklad hračky, ale po radoch, ktorý vždy začneme jedným retiazkovým okom. Vymeníme háčik za väčší a pokračujeme druhý rad obyčajných krátkych stĺpikov, až kým neprídeme na koniec, kde znovu spojíme prevlieknutím cez prvý stĺpik radu a spravíme nové retiazkové oko.

Pre vzor “ananásu” budeme pokračovať nasledovne - prvý stĺpik spravíme klasicky do hornej časti stĺpika z predošlého radu, druhý stĺpik vedieme cez celý predošlý rad a háčkujeme ho do rovnakého stĺpika ako ten v predošlom rade. Ďalší stĺpik spravíme normálne a tretí znovu prevliekame cez predošlý rad. Tieto dva stĺpiky budeme striedať až na koniec radu. Skončíme vždy takým stĺpikom, akým sme začínali. Tj. prvý rad skončíme obyčajným krátkym stĺpikom. Ďalší rad začíname tým “špeciálnym” stĺpikom a znovu ho pletieme do každého druhého očka.

Takýmto postupom pokračujeme, až kým nebudeme mať 28 riadkov (počítame od úplne prvého, kde sme prevliekali špagát cez dno).

V nasledujúcom riadku spravíme diery na zaťahovanie. Začneme tým, že si označíme 5-te, 9-te, 13-te a 17-te očko následne 11 očí preskočíme a označíme 12-te, 16-te, 20-te a 24-te očko a na konci by nám mali zostať ešte tri očká. Áno, je to “nepomer”, lebo v zadnej časti máme 8 očí a v prednej 11, ale takto to vychádzalo najlepšie, nenechajte sa zmiasť.

Rad začíname krátkym stĺpikom, a keď spravíme prvých 5 stĺpikov, tak namiesto špeciálneho stĺpika spravíme retiazkové oko, označené oko preskočíme a do ďalšieho očka spravíme krátky stĺpik. Pokračujeme v našom vzore. Keď prídeme k ďalšiemu označovaču, zopakujeme postup z prvého. Takto dokončíme všetky diery. Na konci tohto radu máme teda 4 diery na oboch stranách.

Pokračujeme v našom vzore ďalší, už posledný, riadok. Keď prídeme k retiazkovému oku z predošlého radu, nerobíme stĺpik iba cez hornú časť, ale cez celé oko, aby sme olemovali dieru.

Posledný rad vzoru máme hotový a pre krajšie olemovanie ešte spravíme jeden rad prevliekacích očí, špagát odstrihneme a zapracujeme do vaku.

Zaťahovanie prevlečieme cez vnútornú stranu špeciálnych stĺpikov, na každej strane cez dva, následne prevlečieme medzi stĺpikmi von. Poprevliekame cez všetky 4 diery a navlečieme naspäť menšiu časť zaťahovania. Pridáme po stranách koženú rúčku, prišijeme štítok a vak je na svete!

Použité skratky

Slst - slip stitch, prevlečenie

Ch - chain, retiazkové oko

Sc - single crochet, krátky stĺpik

PST - pineapple stitch - špeciálny stĺpik

(…) - opakujeme celý rad

(…)x 5 - opakujeme zátvorku 5x

Creativet

Creativet

Noezon Ambasádorka

Háčkujem si svoj sen! 22-ročná budúca pani učiteľka s hobby babičky. Háčkujem kadečo od hračiek, cez svetre až po kabelky, no najviac ma bavia hračky. V pätnástich som podľahla pleteniu náramkov a založila si na tom Instagram. Postupne sa k tomu pridávali ďalšie veci - náušnice, kľúčenky… až prišla na rad vlnka a háčik, ktoré som odvtedy nepustila z ruky. Spolupráca s Noezon ma nakopla a začala som písať aj vlastné návody. Verím, že raz vydám knihu návodov. Držme si palce.

Prebuďte v sebe tvorivosť

Noezon inšpiruje

Copyright Noezon.sk © 2009 - 2024