Blog

Háčkovaný obal na šálku a podšálka

Prečítate za 4 minúty

Šálku horúceho nápoja si môžete vychutnať naozaj štýlovo. Dnešná inšpirácia prináša návod na háčkovaný set pre váš obľúbený hrnček. Praktický doplnok, ktorý poteší vás aj vašich blízkych.

Na háčkovaný set potrebujeme:

  • Natana Macrame Cotton 2mm
  • Ideal drevený gombík 30 mm
  • háčik 4 mm
  • ihlu
  • niť
  • nožnice

Na výrobu obalu na hrnček som použila rebrovaný vzor z polodlhých stĺpikov.

Telo obalu

Uzol a prvé očko urobíme cca 70 cm od konca priadze.

(Pozn. z tohto kúsku bude neskôr popruh na uchytenie o uško hrnčeka.) Urobíme 13 RO + 1 očko na otočenie, prácu otočíme.

1. riadok: urobíme 13 PS, 1 očko na otočenie a prácu otočíme.

2. riadok: 13 PS, pričom háčik nepicháme klasicky do oboch očiek retiazky, ale iba do jedného, toho, ktoré je od nás vzdialenejšie.

3. – 21. riadok : podľa riadku 2. Priadzu neodstrihujeme, ale pokračujeme pútkom.

Pútka

Keď sme dokončili posledný riadok, ďalej pokračujeme 12 RO. Posledné očko prevlečieme cez retiazku na opačnom konci a na rubovej strane urobíme uzlík. Priadzu odstrihneme.

Presunieme sa na druhú stranu, kde sme si na začiatku práce nechali 70 cm priadze. Háčik pichneme do očka pod uzlíkom a prevlečieme priadzu, aby nám vzniklo očko. Ďalej urobíme 12 RO a opakujeme postup z prvého pútka. Posledné očko prevlečieme cez retiazku na opačnom konci a na rubovej strane urobíme uzlík. Priadzu odstrihneme.

Priadze, ktoré nám z práce trčia, môžeme skryť tak, že ich na rubovej strane pretiahneme cez očká pozdĺž práce. Aby sa nevyťahovali, môžeme ich prichytiť ihlou a niťou.

Na ozdobu už len prišijeme gombík a obal na hrnček je hotový!

Tácnička pod hrnček

Na tácničku použijeme rovnaký materiál a pomôcky, ako pri obale na hrnček a pridáme kožený štítok.

1. riadok: urobíme MR, 1 RO a potom 8 DS.

Magický krúžok stiahneme a spojíme konce. Dokopy nám vzniklo 9 očiek.

2. riadok: do každého očka urobíme dva DS a ukončíme riadok. Dokopy nám vzniklo 18 očiek.

3. riadok: do každého druhého očka urobíme dva KS a do každého prvého 1 KS. Po dokončení riadku máme 27 očiek.

4. riadok: do každého tretieho očka háčkujeme dva KS. Do zvyšných háčkujeme 1 KS. Dokopy máme 36 očiek. Prácu ukončíme a priadzu odstrihneme.

Priadze, ktoré nám z práce trčia, môžeme skryť tak, že ich na rubovej strane pretiahneme cez očká pozdĺž práce. Aby sa nevyťahovali, môžeme ich prichytiť ihlou a niťou. Navyše môžeme uzlík skryť pod štítok, ktorý prišijeme ihlou a niťou. Práca tak vyzerá profesionálnejšie.

Tácnička je hotová!

Použité skratky

PS- polodlhý stĺpik

RO - retiazkové očko

MR - magický kruh

DS - dlhý stĺpik

KS - krátky stĺpik

Crochet Anka

Crochet Anka

Noezon ambasádorka

Ahojte! Volám sa Anička. Z kreatívnej výroby ma najviac baví háčkovanie. Rada pracujem s prírodnými materiálmi ako je bavlna, ľan, hodváb a merino vlna. Vyrábam hlavne praktické veci: tašky, kabelky, košíky, čiapky a pod. Postup výroby si, samozrejme, nikdy nepamätám, takže spisovať návody pre Noezon je pre mňa veľká výhoda. S návodmi sa rada delím. Nájdete ich na tejto stránke. Želám Vám pekný a hlavne kreatívny deň!

Prebuďte v sebe tvorivosť

Noezon inšpiruje

Copyright Noezon.sk © 2009 - 2024