Blog

Svetový deň pletenia spojil celé Slovensko

Prečítate za 2 minúty

Oslava ručnej tvorby, ktorá prepojila ženy z celého Slovenska. Svetový deň pletenia na verejnosti má v Noezon kalendári aktivít čestné miesto. Vlani sme tvorivosť oslávili na domácej pôde, tento rok sme sa rozhodli myšlienku posunúť do ďalších miest. Pletené dobro zahreje tých najmenších.

Bratislava, Košice a Bardejov. Tri mestá, tri miesta, jedna vízia. Spojiť tvorcov z rôznych kútov Slovenska pre dobrú vec. Svetový deň pletenia nie je v tejto komunite žiadnou novinkou. Jednotlivé krajiny si ho každoročne pripomínajú počas druhej júnovej sobotyod roku 2005. A my sme sa s radosťou pridali tiež.

Puffy deky pre slovenské nemocnice

Pilotný ročník pletacej akcie sme minulý rok zorganizovali vo firemných priestoroch. Už po skončení podujatia bolo jasné, že táto myšlienka dostane väčší rozmer. V roku 2023 k Bardejovu pribudli metropola východného a západného Slovenska.

Cieľ ostal nemenný. Vytvoriť Puffy deky, ktoré spríjemnia prvé dni života malým drobcom. Ich príprava je skutočne jednoduchá a vhodná aj pre tých, ktorí nemajú s ručnými prácami žiadne väčšie skúsenosti. Do výzvy sa tak mohli zapojiť rôzne vekové kategórie, dokonca aj deti.

Pletenie bez ihlíc je motivačné a návykové - priadza má vopred pripravené očká, výsledok vidieť pomerne rýchlo a produkt máte hotový za jedno popoludnie. Upletené deky sme s láskou zabalili do krabíc a odovzdali Nemocnici s Poliklinikou Sv. Jakuba v Bardejove, Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura v Košiciach a Neonatologickej klinike intenzívnej medicíny NÚDCH v Bratislave.

Tvoríme pre lepšie zajtrajšky

Čas, kedy vypneme upozornenia a zapíname ľudskosť na plné obrátky. Ručná tvorba nás učí lepšie porozumieť okolitému svetu, ale aj sebe. Podporuje kreativitu, rozvíja našu jedinečnosť a pozitívne vplýva na našu psychiku. Keď k nej pridáme konkrétny cieľ, dáva nášmu smerovaniu skutočný zmysel.

Ďakujeme všetkým, ktorí sa zapojili do Svetového dňa pletenia s Noezon. Bábätká hrejú deky, nás zase úžasný pocit na srdci. Už teraz sa tešíme na ďalší ročník akcie.

Do pletenia, priatelia!

O podujatí sa viac dočítate tu, zostrih z tvorivého popoludnia si môžete pozrieť v reportáži RTVS.

Copyright Noezon.sk © 2009 - 2024