Blog

Ako upliesť deku z Alize Puffy - postup

Prečítate za 3 minúty

Nadýchaná, mäkká a nenáročná na prípravu. Puffy deka sa dostala v rebríčkoch tvorcov na popredné miesta. So správnym návodom si tento unikát dokážete upliesť bez použitia ihlíc aj háčika. Inšpirujte sa postupom, ktorý zvládnu aj začiatočníci.

Alize Puffy vlna si získala pletárky po celom svete. Jedinečné vlákno od tureckého výrobcu posunulo ručné pletenie na novú úroveň. Vďaka svojim vlastnostiam si vyslúžila prívlastok detská priadza, z ktorej si môžete pripraviť hrejivú puffy deku. Ako na to?

Čo potrebujete na výrobu puffy deky

Pomocou tohto návodu si vyrobíte detskú puffy deku s rozmermi 70 x 70 cm. Na tvorbu budete potrebovať 3 klbká Alize Puffy vlny s návinom 9 m. Táto spotreba je len orientačná, preto odporúčame kúpiť vždy jedno klbko vlny naviac. Vyhnete sa tak zbytočnému prerušovaniu tvorivej činnosti. Fotopostup obsahuje základný vzor.

Návod na puffy deku

1. Klbko si rozmotajte, položte na rovnú podložku a odmerajte si 70 cm.

2. V mieste, kde ste namerali 70 cm, priadzu prehnite a natiahnite druhý rad.

3. Oba rady položte vodorovne vedľa seba. Rad tvorený tou časťou vlny, ktorá pokračuje klbkom, budeme volať horný rad.

4. V hornom aj dolnom rade vyrovnajte všetky očká smerom nahor.

5. Očká začnite prepletať sprava doľava – prvé očko v dolnom rade prepletiete s prvým očkom v hornom rade, druhé s druhým, atď.

6. Keď sa prepletiete na koniec radu, natiahnite si ďalší a pokračujte v prepletaní smerom zľava doprava – očká v dolnom rade preplietajte vždy s očkami v hornom rade.

7. Ak máte upletený požadovaný rozmer (70 x 70 cm), môžete deku ukončiť napríklad retiazkou. Na opačnej strane ako vám pokračuje klbko, prepletiete druhé očko cez prvé, potom tretie cez druhé a takto pokračujte až do konca.

8. Na konci radu si nechajte jedno očko voľné a odstrihnite zvyšné klbko. Očko, ktoré vám zvýšilo, rozstrihnite, aby vám zostal “chvostík”.

9. Posledné očko s “chvostíkom” zviažte. Tým vytvoríte pevný uzol, aby sa deka nerozplietla. Puffy unikát je hotový!

Srdiečkový vzor

Ak ste si už osvojili základ, môžete sa pustiť aj do náročnejšieho projektu a vytvoriť si puffy deku so srdiečkovým vzorom. Presný postup nájdete v tomto článku.

Copyright Noezon.sk © 2009 - 2024