Blog

Pletená čiapka pre bábätko

Prečítate za 3 minúty

Novorodeniatka a bábätká prichádzajú do kontaktu s čiapočkou častejšie, ako dospelý človek. Ak ste sa rozhodli pre svoje bábätko upliesť či uháčkovať čiapočku máme pre Vás zopár tipov a rád akú priadzu si vybrať a naopak čomu sa vyhnúť.

Priadza vhodná pre bábätko

Detská pokožka je citlivejšia a veľmi jemná. Nevhodná priadza môže spôsobiť nepríjemné podráždenie aj alergiu. Pozor na prírodné materiály, nie všetky sú jemné a na dotyk príjemné. Priadza, ktorá je na dotyk jemná pre dospelého človeka, si nemusí tieto vlastnosti zachovávať aj pri kontakte s detskou pokožkou.

Zloženie detskej priadze

Detská priadza by mala byť hypoalergénna a priedušná, v neposlednom rade jemná. Najvhodnejšou priadzou pre bábätká sú vlny obsahujúce prírodné a syntetické vlákna ako sú bambus, bavlna, alpaca vlna, merino vlna a akryl.

Akryl- je veľmi ľahký materiál, ktorý je zároveň príjemný na dotyk. Odoláva aj veľkému množstvu praní. Na rozdiel od vlny je hypoalergénny.

Bavlna- je na dotyk veľmi jemná, praním sa zvyšuje jej pevnosť a odolnosť. Je vzdušná a dobre saje vlhkosť.

Bambus- bambusové vlákno je priedušné, jemné, mäkké na dotyk a má hodvábny lesk. Vlákno je antistatické a vďaka unikátnemu zloženiu, dokáže odviesť viac vlhkosti ako bavlna.

Alpaca vlna- je hrejivejšia ako ovčia vlna. Pretože neobsahuje lanolín, alpaku môžu nosiť aj ľudia alergickí na ovčiu vlnu. Je priedušná.

Merino vlna- supermateriál, ktorý je priedušný aj keď nasiakne vlhkosť. V lete chráni telo pred prehriatím, v zime pred chladom. Je hypoalergénna a hodvábne jemná, vlákna neškriabu!

Spotreba pre detskú čiapku

Približná spotreba čiapočky pre novorodenca je do 10 dkg. Ak ste si už vybrali vhodnú detskú vlnu a k tomu zodpovedajúce ihlice alebo háčik, odmerajte obvod a výšku hlavičky dieťatka krajčírskym metrom. Alebo môžete použiť nasledujúce orientačné údaje, ktoré Vám pomôžu odhadnúť približnú spotrebu:

Novorodenec do 6 mesiacov: obvod 38- 40 cm, výška/ hĺbka 13-14 cm

Dieťatko do 1 roka: obvod 41- 45 cm, výška/ hĺbka 15-16 cm

Batoľa do 3 rokov: obvod 46- 50 cm, výška/ hĺbka 17-18 cm

Priadza na pletenie detskej čiapky musí byť dostatočne pružná, aby bola pohodlná a hlavičku netlačila. Detské oblečenie je často prané a preto je výhodou ak je priadza upravená funkciu superwash.

Copyright Noezon.sk © 2009 - 2024