Blog

Základné macrame uzly

Prečítate za 2 minúty

Macrame technika nie je vo svete tvorby žiadnou novinkou. Tradičné uzlíkovanie si získalo ruky tvorcov v rôznych vekových kategóriách. Túžite si vytvoriť vlastný originálny výrobok? Prebuďte v sebe tvorivosť a spoznajte základné uzly.

Obyčajný uzol

Zoznamovanie s macrame uzlami začíname tým najjednoduchším. Obyčajný uzol, takzvané očko, je základom uzlíkovania. Nepoužíva sa samostatne, ale je súčasťou zložitejších uzlov.

Líščia slučka (Lark´s Head Knot)

Týmto uzlom začína väčšina macrame projektov. Ide o základný pripevňovací uzol, pomocou ktorého prichytíte špagát o macrame tyč, drevený krúžok alebo o iný špagát či lano. Existuje niekoľko variantov pripevňovacieho uzla - môže byť viazaný smerom dopredu alebo dozadu (tzv. Reverse Lark´s Knot alebo Cow Hitch), môže byť dvojitý (tzv. Double Lark´s Knot).

Štvorcový uzol (Square knot)

Jeden z najpoužívanejších uzlov môžete nájsť aj pod pojmom Reef knot alebo Hercules knot. V histórii ho využívali práve na lodných palubách. Boli to práve námorníci, ktorí vo voľných chvíľach na lodiach vyrábali macrame hojdacie siete či opasky. Celý tento proces sa nazýval “square knotting” - práve podľa uzla, s ktorým pracovali najčastejšie.

Noezon inšpirácia: Pomocou štvorcového uzla si viete vytvoriť krúžok na obrúsky alebo vianočný macrame stromček.

Polovičný uzol (Half Hitch)

Polovičný uzol patrí k jednoduchým macrame uzlom. Pri uzlíkovaní sa zväčša nepoužíva samostatne, ale v rôznych variáciách, ako sú dvojitý polovičný uzol (Double Half Hitch), horizontálny (Horizontal Half Hitch), vertikálny (Vertical Half Hitch) a diagonálny polovičný uzol (Diagonal Half hitch).

Noezon inšpirácia: Kombináciou diagonálneho polovičného uzla a štvorcového uzla si viete zhotoviť záložku do knihy.

Objavte špagáty na macrame

Copyright Noezon.sk © 2009 - 2024