Blog

Macrame kabelka

Prečítate za 3 minúty

Otvárajte šatníky, máme pre vás novú doplnkovú inšpiráciu. Uplietli sme návod na macrame kabelku! Vyskúšajte čaro uzlíkovania, ktoré je jednoduché a dostupné aj pre začínajúcich tvorcov.

Na macrame kabelku budeme potrebovať:

  • Natana špagát vo farbe morská modrá (3 mm)
  • Natana špagát vo farbe horčicová žltá (3 mm)
  • striebornú Ideal retiazku na kabelku
  • háčik
  • nožnice
  • krajčírsky meter

Náš tip: Ako na základné macrame uzly? Prečítajte si nášho sprievodcu.

Postup

1. Najprv si nastriháme špagát. V návode som použila 2 farby a rozdelila na 16 x modrá + 8 x horčicová.

2. Postupne ich upevníme na šnúru dlhú 150 cm jednoduchým uzlom - líščia slučka (Lark's Head knot).

3. Keď máme všetko na mieste, malo by nám spolu visieť 48 šnúr.

4. Hlavnú úlohu v tomto návode hrá štvorcový uzol (Square Knot). V jednom rade by sme mali mať 12 štvorcových uzlov. Tento postup budeme opakovať dovtedy, kým nedosiahneme dĺžku kabelky cca 40 cm.

5. To, aký vzor zvolíme na ukončenie kabelky, je len na našej fantázii. Ja som sa rozhodla pre 3 trojuholníkové cípy. Keď dosiahneme dĺžku 40 cm, rozdelíme si 12 uzlov do troch skupín po 4 uzly a uberáme v každom ďalšom rade, až kým nám nevzniknú 3 cípy.

6. Tie ohraničíme polovičným uzlom (Half-Hitch Knot) zľava aj sprava. Začneme krajnou šnúrou, ktorá predstavuje našu vodiacu šnúru. Na tú budeme pripevňovať ostatných 8 šnúr v danom odseku (podľa videa).

7. Každý cíp by mal mať na konci 3 rady polovičných uzlov z obidvoch strán trojuholníka.

8. Keď máme základ hotový, položíme si ho na stôl a preložíme do formy kabelky cca 16 cm (trojuholníkový koniec bude tvoriť prednú časť kabelky).

9. Keď sme s formou spokojní, použijeme nadbytočnú časť základnej šnúry (150 cm) a pomocou háčika ho postupne prevlečieme cez bočné okraje, aby sme kabelku uzavreli. Opakujeme aj na druhej strane.

10. Keď sa dostaneme na koniec kabelky, prevlečieme šnúru dovnútra kabelky.

11. Prevrátime kabelku, spravíme uzol na vnútornom rohu kabelky a prevlečime šnúru cez aspoň 2 štvorcové uzly, aby zmizol. Zvyšok odstrihneme. Opakujeme aj na druhom rohu.

12. Prichádza na rad začistenie prednej strany kabelky. Je na vás, aké dlhé strapce ponecháte. Ja som nechala dlhšie a ukončila ich ešte jednoduchým uzlom na konci.

13. Pripevníme retiazku a macrame kabelka je hotová.

Náš tip: Chcete skúsiť zložitejší macrame projekt? Skúste ozdobné macrame uzly.

Peknoty

Peknoty

Noezon ambasádorka

Mojou vášňou a základnou esenciou mojej tvorby je macrame - technika uzlíkovania. Venujem sa primárne móde a módnym doplnkom, ale v mojich návodoch nájdete aj domáce dekorácie. Naučte sa spolu so mnou pár základných uzlov a vytvorte si tak "BOHO"-vský doplnok, či už do domácnosti, alebo do šatníka.

Prebuďte v sebe tvorivosť

Noezon inšpiruje

Copyright Noezon.sk © 2009 - 2024